Inclusie en diversiteit

"Hoe gaat het?"

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
We stellen de vraag vaak volledig automatisch:
“Hoe gaat het?”
“Goed, en met jou?”
“Ja, ook goed.”

Maar gaat het ook echt goed? Het is zo’n makkelijke vraag, maar voor sommige is het zo’n moeilijke vraag. En als je er feitelijk naar kijkt is het ook een vreemde vraag. ‘Hoe gaat het?’ met wat? Met je werk? Met je mentale staat? En wil je als vrager het oprechte antwoord eigenlijk wel aanhoren?

Wat nou als je niet kan liegen? Ben jij dan een slecht persoon omdat je eerlijk antwoord? Waarom stellen we een diepe vraag als we een oppervlakkig antwoord verwachten? Vanuit de ogen van iemand die leeft met de diagnose autisme ondervond ikzelf, als people-pleaser, dat sociaal wenselijke antwoorden heel vreemd kunnen zijn.

Vanuit dit oogpunt heb ik een hele persoonlijke installatie gemaakt waarbij verschillende
media worden gecombineerd. Projectie, geluid en beeld. Samen met de installatie van plexiglas fragmenten geeft dit het gevoel van een ongemakkelijk gesprek vanuit de ogen van iemand met autisme.

Het is een installatie voor mensen om eens stil te staan bij wat we zeggen en wat we verwachten van de ander. Voor mensen zoals ik; die niet nadenken over wat ze zeggen. En voor mensen zoals mijn vriend, die teveel nadenken over wat ze (moeten) zeggen.

Artist statement

Ik ben een verhalenverteller, en gebruik ruimte om het verhaal van een ander te vertellen. Mijn ontwerpen zijn altijd gebaseerd op gevoel en emotie. Ik probeer met mijn werk doormiddel van vorm, structuur, licht en geluid, een gevoel en emotie aan een ruimte toe te voegen. En daarmee indirect het verhaal en gevoelens over te brengen.

Ambities

Ik hoop mij te vestigen als ruimtelijk ontwerper en samen met mijn partner een eigen bureau te starten. Daarnaast wil ik de Master Interieur Architectuur volgen aan de HKU. Mijn afstudeerproject was gericht op wat overprikkeling met een persoon kan doen, en ik wil mij in deze studie gaan focussen op een nieuwe en bewuste manier van interieur ontwerpen. Waarbij de persoon en de esthetiek, maar ook rust en prikkeling centraal staan.

Geleerd tijdens de studie

In mijn studie heb ik geleerd van conceptueel denken naar realiseren te gaan. Ik heb geleerd mij te verplaatsen in een persoon of onderwerp en volledig daar op in te gaan. Hoe een materiaal of textuur bepalend kan zijn voor de boodschap die je wilt vertellen, of het ontwerp wat je wilt realiseren. Hierdoor heb ik mij kunnen vormen als ontwerper, maar ik heb daarbij ruimte over gehouden voor verwondering en nieuwsgierigheid, waardoor ik door kan blijven ontwikkelen.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

2020 Publicatie fotoboek ' Venster ' - fotoboek over quarantaine ten tijde van COVID-19
2020 Interview Nederlands Dagblad over mijn fotoboek 'Venster'
2022 Artist in Residence - LekArt Culemborg