Ander thema

Het voelt zo kunst

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Van kinds af aan leer je logisch denken. Dat is een vaste en geaccepteerde manier om over dingen na te denken. Lateraal denken zoekt een uitweg van die vaste manier om naar dingen te kijken. En kunst is dé plaats om dat uit te vinden, de plaats waar alles bevraagt mag worden en waar verandering willen brengen wordt aangemoedigd.

Om tot creatieve gedachten en ideeën te komen moet je op een andere manier denken dan je gewend bent. Edward de Bono was een psycholoog, filosoof en schrijver van onder andere het boek: Lateraal Denken.
Het boekje dat je nu in handen hebt, met opdrachten, teksten en illustraties is een beeldende reactie op het werk van de Bono en heeft als doel creatief denken bevorderen bij leerlingen op het voortgezet onderwijs. Maar het kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden bij andere kunst educatieve instellingen zoals musea of bij het geven van workshops aan jongeren. De opdrachten en teksten in dit boekje helpen je een open houding aan te nemen tegenover bijzondere ideeën. Hoe ziet het er bijvoorbeeld uit als het kunst regent? Als je geluid kan zien? Als je kunst kan voelen? Wat is het tegenovergestelde van dans?
Door op deze manier te leren denken wordt het ook makkelijker om problemen op
te lossen. Het lukt je dan makkelijker om bijvoorbeeld uit je blokkade te komen als je vastloopt. Iedereen loopt wel eens tegen lastige gevoelens en gedachten aan tijdens het creatieve maakproces.

Sommige gedachten kunnen enorm helpen maar andere werken helemaal niet. En dan kun je daar maar beter een helpende gedachte tegenover zetten. Naast opdrachten bevat dit boekje zinnen die herkenbaarheid bieden en je helpen werkende gedachten te verzinnen. Een voorbeeld van zo’n werkende gedachte is: Het mag ook wel een keer goed mislukken, laat het falen, laat het in elkaar storten, misschien komt er wel een heel nieuw idee uit rollen.

De neon roze pagina's zijn opdrachten. Elke zin kun je als een opdracht zien. De mint kleurige pagina's zijn gespreksonderwerpen en gaan over gevoelens en gedachten die op kunnen komen tijdens het creatieve maakproces.


Artist statement

Ik ben illustrator en docent kunst. Illustrator omdat de wereld vol absurditeit zit en ik het niet kan laten om dat te laten zien aan de buitenwereld. Van kinds af aan leer je logisch denken. Dat is een vaste en geaccepteerde manier om over dingen na te denken. Ik zoek een uitweg van die vaste manier om naar dingen te kijken. En kunst is dé plaats om dat uit te vinden, de plaats waar alles bevraagd mag worden en waar verandering willen brengen wordt aangemoedigd.
Als kunst Educator wil ik creatief denken stimuleren. Om tot creatieve gedachten en ideeën te komen moet je op een andere manier nadenken dan je gewend bent. Mijn opdrachten en illustraties helpen leerlingen op het voortgezet onderwijs een open houding aan te nemen tegenover bijzondere ideeën. Voorbeelden van opdrachten die ik heb bedacht: Hoe ziet het eruit als het kunst regent? Als je geluid kan zien? Als je kunst kan voelen? Wat is het tegenovergestelde van dans? Soms moet je naar de meest absurde en onlogische oplossingen kijken om tot creatieve en nieuwe ideeën te komen. Door op deze manier te leren denken wordt het ook makkelijker om problemen op te lossen. Het lukt je dan makkelijker om bijvoorbeeld uit je blokkade te komen als je vastloopt in je creatieve maakproces.

Ambities

Over vijf jaar wil ik dat mijn kunst educatieve project alle middelbare scholen van Nederland heeft bereikt en vast lesmateriaal is geworden.

Geleerd tijdens de studie

Het belangrijkste dat ik dit jaar geleerd heb tijdens mijn studie tot kunst educator is dat je vanuit je eigen makerschap de leukste lessen maakt en dat leerlingen dan jouw enthousiasme voelen waardoor zij ook in hun enthousiasme geprikkeld worden.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

- (2021) KF. Hein fonds kunstparticipatie project
- (2020) Maas theater en dans, teaser trailer Theater na de Dam
- (2020) LAM thuismuseum Instagram posts