Duurzaamheid en circulariteit
Zorg en welzijn

Het Slakkenhuis

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
‘Interieur’ betekent voor mij niet alleen het huis waar we in wonen, maar kan ook het interieur van een landschap zijn. De vraag ‘‘Hoe verhouden wij ons met dit ‘interieur landschap’?’’ is voor mij een intrigerend thema. Het Slakkenhuis is een natuurobservatorium dat de verbindingen tussen mens en natuur versterkt door opnieuw te leren kijken. Waarom is dit belangrijk? Diep van binnen heeft de mens een onverbrekelijke band met de natuur. Mensen voelen steeds vaker de behoefte om terug te keren naar de natuur, omdat we ons daar vanuit ons oerinstinct thuis voelen. De natuur heeft een helende werking op onze mentale gezondheid. Doordat we zijn vergeten hoe we in de natuur kunnen leven en zijn, zijn we ons zicht daarop kwijtgeraakt.

Als ontwerper en kunstenaar wil ik door middel van mijn natuurobservatorium de mens ruimte te bieden om dichter bij de natuur te komen, door mensen de gelegenheid te geven om te kijken en te luisteren.

De naam ‘Het Slakkenhuis’ is gebaseerd op een onderdeel van het gehoororgaan in het menselijk lichaam en zet geluidsgolven om in zenuwsignalen. In de psychologie staat het symbool voor innerlijke waarneming en introspectie vanwege de spiraalvorm die naar een diepere laag leidt.

Artist statement

Mijn drijfkracht is om mijn ontwerpen op een diepere laag een helende werking te geven. Heling in het opzicht van mentale welzijn, de omgeving of plek waarin wij leven en onze moeder natuur. Dit zal een sterkere basis vormen voor de toekomstige samenleving die opnieuw een Eco (systeem) gaat vormen. Door mijn achtergrond als Grafisch ontwerper, Kunstenaar, Productdesigner en Interieur Architect in opleiding, heb ik de mogelijkheid gecreëerd om in een breed spectrum te ontwerpen en daarbij producten en ruimtes samen te verbinden. Een van de sleutelwoorden voor mijn werkstijl is verbinding. Ik streef ernaar om mens en natuur in een nieuw ‘samen’ te laten leven.

Ambities

In de nabije toekomst zie ik mijzelf werken aan ‘biodesign’ en ‘socialdesign’ projecten binnen mijn eigen ontwerpstudio. De projecten kunnen uit een lopen van lichtkunstwerken tot aan projecten die over maatschappelijke onderwerpen gaan. Hierin staan ‘Natuur’ en/of ‘Welzijn’ altijd centraal. Zo ga ik graag te werk met diverse biomaterialen, maar ook het hergebruiken van wat er al is. Op deze wijze streef ernaar toe om zo Co2 neutraal mogelijk, te maken en te bouwen. Daarnaast streef ik ernaar om ‘belevingswerelden’ te creëren door kunst, product en ruimte bij elkaar te brengen. Mijn droom is om ook internationale samenwerkingen aan te gaan om de projecten verder te brengen.

Geleerd tijdens de studie

In 2018 ben ik afgestudeerd als ruimtelijk vormgever aan het Nimeto Utrecht waarna mijn reis op het HKU begon. Nu realiseer ik mij hoeveel ik heb mogen leren en ontdekken op deze studie. Er werd mij gevraagd wat ik het belangrijkste vond, wat ik geleerd heb. Na enige overweging denk ik dat het té veel is om op te noemen, maar de twee dingen die mij het meest bij staan zijn mijn stage periode en de opzet en manier waarop de colleges gegeven werden. Het leukste aan de colleges vond ik altijd dat iedere docent was écht uniek in het vak en daarbij ook het proeven van al die verschillende werkstijlen die aangeboden werden. ‘Think outside the usual’ is wat de opleiding productdesign op het HKU heel goed maakt.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

2023_ Expositie ‘Museum de Fundatie, Kasteel het Nijenhuis’ met ‘Anomaly’
2022_ Expositie ‘Dutch Design Week’ met ‘Anomaly’
2022_ Expositie ‘Future Health Expo met ‘Anomaly’
2022 _ ‘Exposure’ Afstudeerwerk ‘Anomaly’
2019_ Ontwerp voor een Vleermuis en Vogel lantaarnpaal gepresenteerd aan Jane Goodall

'Het Slakkenhuis' Onze verbinding met de natuur

Voor het ontwerpen van natuur observatorium 'Het Slakkenhuis' heb ik een onderzoek gedaan naar de diepere betekenis van 'verbinding met de natuur' en waarom wij als mens hier zo naar verlangen. Graag neem ik je mee op reis door mijn scriptie.