HET PROGRAMMA Beschermjassen in het (educatieve) werkveld theater

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Op donderdag 8 juni 2023 vond 'HET PROGRAMMA Beschermjassen in het (educatieve) werkveld theater' plaats in De Theaterschool in Rotterdam

Beschermjassen is een interessant en toegankelijk model dat handvatten biedt voor het creëren van ruimte voor diversiteit en veiligheid. Beschermjassen zijn de rituelen, herinneringen, voorwerpen, muziek... alles wat je vertrouwen en kracht geeft. Het is zowel een zelfstandig naamwoord als een werkwoord. Je kunt iemand beschermjassen door deze persoon in diens vertrouwde context te plaatsen.

Tijdens mijn afstuderen heb ik onderzocht hoe te beschermjassen in de theaterles. De uitkomsten en waarde van dit onderzoek deelde ik met de nieuwe generatie theaterdocenten en hun collega’s tijdens HET PROGRAMMA. Beschermjassende gastsprekers kwamen aan het woord en deelnemers kregen een workshop van danstheatermaker, performer en beschermjassentrainer Nita Liem.

HKU Fine Art studente Jitske van der Zee maakte in opdracht een beeldend werk met betrekking tot haar beschermjassen.

Het programma was in samenwerking met Jeugdtheater Hofplein en kon hierdoor plaatsvinden in De Theaterschool in Rotterdam.

Artist statement

In mijn docent- en makerschap staat in het moment zijn centraal. Ik ga de dialoog aan en richt me op de culturele, familiale en historische context van de mensen met wie ik werk. Dit doe ik naar aanleiding van mijn verdieping in 'Beschermjassen'.
Beschermjassen is een toegankelijk model dat handvatten biedt voor het creëren van ruimte voor diversiteit en veiligheid. Beschermjassen zijn de rituelen, voorwerpen, herinneringen, muziek... alles wat je naar vertrouwen en kracht brengt. Het is zowel een zelfstandig naamwoord als een werkwoord. Je kunt iemand beschermjassen door deze persoon in diens vertrouwde context te plaatsen.
In mijn theaterlessen doe ik dit zowel het benaderen van het individu als de groep. Ook verwerk ik elementen van beschermjassen in de vorm en inhoud van mijn lessen. Het draagt bij aan een positief klimaat in de groep. Doordat leerlingen ruimte krijgen hun eigen verhaal te delen, leren ze elkaar beter kennen en omgaan met verschillen.
Hiernaast houden mijn muzikaliteit en interesse in andere kunstdisciplines me scherp en weten me te inspireren tot nieuwe thema's en werkvormen om mee aan de slag te gaan.

Ambities

Over vijf jaar hoop ik een waardevolle en duurzame uitwisseling met een culturele instelling in Suriname te hebben ervaren, begeleid ik studenten vanuit Suriname in hun weg naar theaterscholen in Nederland, sta ik voor de klas op een leuke school, organiseer ik educatieve programma's die theaterdocenten, -makers en studenten van gerelateerde opleidingen stimuleren het werkveld theater in Nederland tot een diverse, inclusieve en veilige omgeving te maken en houden en maak ik op projectbasis met diverse collectieven theatervoorstellingen.

Geleerd tijdens de studie

Ik heb geleerd dat je je hard moet maken als je iets wilt bereiken. Wanneer je dit vol overgave doet, is er geen mogelijkheid is dat je niet serieus wordt genomen. Binnenschools moet je nooit bang zijn om brutaal te zijn. Jij bent hier voor jouw ontwikkeling.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

Neem een kijkje op mijn website http://www.lottevandennieuwboer.nl als je meer te weten wilt komen over mijn werk.