Audiovisual Media
Ander thema

Het komt wel goed

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter

Als afstudeerwerk schreef en regisseerde ik de korte fictie film getiteld ‘Het Komt Wel Goed’. Een absurde tragikomedie over volwassen worden en rouw.

In de film volgen we een rouwende puber die woedend wegstormt van haar achttiende verjaardag. Een maand geleden is ze haar beste vriendin verloren aan zelfmoord, waardoor ze momenteel ruzie heeft met de hele wereld. Haar slooptocht wordt tot een halt geroepen door een 40-jarige vrijwilliger voor de paddentrek. Op het weggetje tussen de weilanden kruipen honderden padden aan hun voeten voorbij. Die dag sluiten puber en de man een onverhoedse vriendschap, terwijl ze de padden beschermen van rare dorpelingen en leren over elkaars verlies.

Het verhaal is gebaseerd op mijn ervaringen met rouw in de pubertijd. In die tijd kreeg ik een hekel aan mensen die tegen mij zeiden: "Het komt wel goed". Ik had namelijk net ervaren dat er dingen echt niet goed komen. Mensen gaan dood, dat komt niet meer goed.

Met deze film hoop ik over te brengen dat niet alles goed hoeft te komen. Dat dingen ook even zo mogen zijn, en dat het misschien niet goed komt, maar in zekere zin al goed is. Daarnaast hoop ik een beetje angst voor praten over de dood weg te nemen. Naar mijn mening hebben wij als westerse maatschappij nog veel te halen hebben in onze relatie met de dood. Ik denk dat het belangrijk is om daar meters in te gaan maken, omdat dat voor zoveel verbinding kan zorgen.

Artist statement

Mijn films en andere audio-visuele werken exploreren de kwetsbare en ambivalente ervaring van het mens zijn. Graag confronteer ik de kijker met schrikbarend vieze en nare beelden, om vervolgens de tederheid die erachter zit te kunnen onthullen. Als een reusachtig, vliegend en eng insect, dat verrassend vriendelijk blijkt en ruikt naar je moeder. Mijn werk raakt je op plekken, waarvan je niet wist dat je er geraakt kon worden. Dit alles met narratieven die gevuld zijn met elementen uit de natuur en gecentreerd zijn rond de intrinsieke ervaringen van personages. Plezier maken en de poëzie vinden in het niet te serieus nemen van wat ‘goed’ en wat ‘slecht’ is. Hoofdzakelijk regisseer en schrijf ik fictie films, met op zijn tijd uitstapjes naar videokunst en installaties, altijd vanuit het hart.

Ambities

Blijven maken wat ik wil maken en mensen daarmee raken.

Geleerd tijdens de studie

Het belangrijkste dat ik op de HKU heb geleerd is dat hoe persoonlijker het verhaal is dat ik vertel, hoe universeler het verhaal raakt. Daarnaast heb ik geleerd dat de voldoening van het maken in het maken zit, niet in het eindresultaat.