Ander maatschappelijk thema
Duurzaamheid en klimaat

Het Kleding Project

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Sinds ik een klein meisje ben, kies ik dolgraag zelf mijn eigen kleding uit. Nog steeds, op 23-jarige leeftijd, word ik elk dag weer vrolijk als ik voor mijn kast sta om een outfit te kiezen. Als ik een blik in de spiegel werp voordat ik de deur uitloop in mijn favoriete roze broek, knaloranje top en mijn lievelings-Nikesneakers voel ik mij zelfverzekerd. Dagelijks ervaar ik dat de kleding die ik draag van positieve invloed is op mijn zelfbeeld.

Wanneer je in armoede leeft, heb je niet de financiële middelen om te investeren in kleding van jouw smaak. In totaal leefden in 2019 ruim 251 duizend kinderen in een huishouden met een inkomen onder de lage-inkomensgrens. De keuze tussen eten op tafel of nieuwe schoenen voor je kinderen kopen is natuurlijk snel gemaakt. Het feit dat 1 op de 9 kinderen in armoede opgroeit in ons land en hierdoor zowel een materiële als emotionele achterstand ondervindt, is de reden van mijn onderzoek.

Mijn onderzoek resulteerde in het het Kleding Project. Het Kleding Project is een toekomstig platform waar arme gezinnen toegang krijgen om nieuwe en modieuze kleding te kunnen shoppen. Deze webshop zal overtollige collecties van kledingmerken kosteloos gaan aanbieden voor de geregistreerde arme gezinnen bij de LINDA.Foundation. Voor het Kleding Project heb ik een projectplan opgeleverd. Het projectplan is een complete handleiding voor de externe partij wat vooraf gaat aan het lanceren van de kledingwebsite.

Er is in kaart gebracht met welke financiers, platformen, kledingmerken en transportbedrijven samengewerkt zal worden. De doelgroep is betrokken geweest door middel van een vragenlijst. Hieruit bleek nogmaals dat er onder de geregistreerde gezinnen bij de LINDA.Foundation een extreem hoge vraag (soms zelfs nood) naar nieuwe kleding en schoenen is.

Het doel van het project is om overtollige voorraad kleding uit de mode-industrie een nieuwe bestemming te geven en tegelijkertijd het zelfvertrouwen en zelfbeeld van de doelgroep positief te beïnvloeden.
Bovenstaande citaten zijn afkomstig uit mijn onderzoek. Deze uitspraken komen van arme gezinnen die aangesloten zijn bij de LINDA.Foundation.

Artist statement

Mijn onderzoek is ontstaan vanuit mijn passie voor het verbinden van mensen en het helpen van kwetsbare groepen in onze maatschappij in combinatie met mijn liefde voor mode.

Uniek aan mijn werk is dat ik onderzoek heb gedaan naar twee maatschappelijke problemen en met deze twee problemen tot één oplossing ben gekomen. Het online kleding platform van de LINDA.Foundation speelt in op zowel het tekort aan nieuwe en modieuze kleding voor arme gezinnen in Nederland als de vervuiling van de mode industrie door de verbranding van overtollige collecties.

Ambities

“Als je het beter hebt dan anderen, bouw je een langere tafel, geen hoger hek.” Deze spreuk kenmerkt mij.

Na gewerkt te hebben op Lesbos voor de organisatie Movement on the Ground voelde ik dat dit mijn roeping was: kwetsbare groepen mensen helpen. Vervolgens leerde ik tijdens mijn stage bij het leger des Heils in Utrecht dat ieder mens door pech of onrecht op straat kan komen te staan. Na mijn stage bij de ontwikkelingshulporganisatie Cordaid wist ik zeker dat ik in de goede doelen wereld wilde gaan werken. Tijdens mijn afstudeerjaar en de samenwerking met de LINDA.foundation kreeg ik nogmaals deze bevestiging. Over 5 jaar hoop ik nog steeds mensen te helpen die het minder getroffen hebben dan ik.

Geleerd tijdens de studie

Dankzij mijn jaren op de HKU heb ik mezelf beter leren kennen waardoor ik erachter gekomen ben wat mijn roeping is en waar ik blij van word. Bij K&E heb ik geleerd dat het oké is om meerdere passies en ambities te hebben, want uiteindelijk kom je altijd uit waar je moet zijn.