Diversiteit en inclusiviteit

Het KijkLab; Van Visual Thinking naar Strategie Making

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Mijn ontwerponderzoek en educatief ontwerp heeft te maken met ‘kijken’ en ‘maken’. De combinatie van deze twee elementen kunnen de kunstbeleving van museumbezoekers vergroten. Steeds meer musea richten permanente maakateliers in om publiek te trekken en daarnaast geeft het ze meer mogelijkheden binnen de educatieve programma’s die zij maken.
Musea willen graag, voor hen nog onbekende bezoekers, binnenhalen. Musea richten zich bijvoorbeeld op eenzame ouderen, jongeren tussen de 20-35 of op jongeren met een niet westerse culturele achtergrond. Mijn ontwerp is een didactisch concept of 'template' waarop musea verder kunnen ontwikkelen. Het gaat uit van kijken zonder oordeel of voorkennis en vraagt als een reflectie op het kunstwerk, iets te maken. Het kiezen van een kunstwerk heb ik aan de hand van afbeeldingskaarten laten doen om het voor iedereen toegankelijk te maken.
Vanuit de gedachte dat het museum voor iedereen is, wilde ik een bijdrage leveren aan het verbreden van publieksbereik bij musea. Met andere woorden; hoe kun je een divers publiek enthousiast maken voor kunst en cultuur en kan kunsteducatie hieraan bijdragen?
Ontwerponderzoek Het KijkLab; Van Visual Thinking naar Strategic Making

Artist statement

Als beeldend kunstenaar en docent wil ik bijdragen aan het verhogen van de kunstbeleving bij een divers publiek. Door leerlingen of museumbezoekers door de bril van de kunstenaar te laten kijken, de zogenaamde kunstenaarsmindset, hoop ik dat zij een open, vrije en nieuwe blik werpen op actuele vraagstukken. Vanuit de verbeelding het onmogelijke mogelijk maken; innoveren door de kunst.

Ambities

Over 5 jaar ben ik nog steeds als Beeldend kunstenaar en Educator werkzaam, binnen of buiten het onderwijs. Ik hoop dat ik dan nog steeds bevlogen en innoverend kunstbeleving bij anderen mag verhogen.

Geleerd tijdens de studie

Educatief ontwerpen vanuit ontwerponderzoek. Kunst als een manier om te innoveren. Het bieden van innovatieve oplossingen vanuit de kunsten, binnen of buiten de kunstwereld.