Ander thema

Herover je toekomst als een kunstenaar

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Met het lesprogramma 'Herover je toekomst als een kunstenaar' leren leerlingen kennismaken met de eigenschappen van de kunstenaarsmindset. Dit doen ze door een misstand waar zij zich druk over maken te verkennen en daarbij een kunstwerk te maken. Met het kunstwerk blaffen ze als een waakhond tegen de gekozen misstand. De eindproducten van het lesprogramma bestaan uit een lesboekje voor leerlingen en een docentenhandleiding.
Het lesprogramma "Herover je toekomst als een kunstenaar" bestaat uit een lesboekje voor leerlingen en een docentenhandleiding.

Artist statement

Als verbindende manager sla ik een brug tussen kunstenaars en het middelbaar onderwijs. De eigenschappen van de kunstenaar kunnen leerlingen helpen te navigeren in onzekerheid, wat een belangrijke vaardigheid is met het oog op de toekomst. Dit heb ik gedaan door een lesprogramma te creëren, waarbij leerlingen in de rol van de maatschappelijk geëngageerde kunstenaar kruipen en oefenen met de kunstenaarsmindset. Hierbij kan de kunstenaar voor de klas verschijnen en creëer ik waarde voor leerlingen door ze met de juiste tools de toekomst tegemoet te laten gaan.

Door het afstudeeronderzoek heb ik mij verdiept in de kunstenaarsmindset en de maatschappelijke waarde ervan ontdekt. Ik heb nu de kennis hoe deze in de samenleving kan worden ingezet en welke vaardigheden belangrijk zijn voor het (samen)leven in de toekomst.

Ambities

Kunst inzetten voor verbinding en het maatschappelijk welzijn van onze aarde vind ik erg belangrijk. Dit is dan ook waar ik mij mee bezig wil houden in de komende tijd. Ik hoop projecten te kunnen opzetten waarbij ik kunst inzet om bewustwording en verbinding te creëren, of hier op een manier aan bij te dragen. Dit ga ik als eerste doen op basis van mijn passie: koken en plantaardige voeding. Hierbij blijft wat ik heb geleerd over de kunstenaarsmindset de belangrijkste basis.

Geleerd tijdens de studie

Naast dat ik op de opleiding veel over mezelf heb geleerd op het gebied van identiteit en interesses, heb ik voornamelijk een goed beeld gekregen van de rol van een K&E-professional in het culturele werkveld. Dit komt door mijn medestudenten die veel verschillende kanten in het werkveld zijn opgegaan en door de vakken die elk een ander aspect van het werkveld (en onze toekomstige rol daarin) behandelden.