Sociale veiligheid
Artistieke prestatie

Hedendaagse Helden

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
‘De hedendaagse helden’ is een bordspel speciaal voor kinderen met faalangst die binnenkort naar de middelbare school gaan of in de brugklas zitten. Deze periode is erg spannend en het is een tijd waarin prestatie steeds belangrijker wordt, terwijl je jezelf nog moet ontdekken en ontwikkelen.
Het spel maakt het voor kinderen mogelijk om de persona aan te nemen van een held die allerlei avonturen en opdrachten moet voltooien samen met teamgenoten. Het is een RPG ( Role Playing Game) waarin alle personages hun eigen talenten en hun zwaktes hebben: sommige dingen kunnen ze heel goed en andere dingen bijna niet.
Door die verschillen kan het spel niet worden volbracht, tenzij de spelers samenwerken. Dat nodigt uit tot discussies en nieuwe gezamenlijke tactieken, ook door kinderen die normaliter solistisch te werk gaan.
Eén van de zaken die kinderen in het onderwijs moeten leren, is dat je niet altijd een tien kunt halen, maar dat je soms ook faalt: een leerproces gaat met vallen en opstaan. Dit spel laat kinderen kennismaken met het maken van fouten zonder op te geven.
Het bijzondere is: ons menselijk brein heeft moeite om onderscheid te maken tussen dingen die je in de realiteit hebt meegemaakt, en dingen die je in een spel hebt beleefd. Hierdoor voelen de overwinningen in het spel voor kinderen als een echte overwinning. en niet als een gespeelde. Door dat mechanisme kan ‘Hedendaagse helden’ een belangrijke bijdrage leveren aan het ontwikkelen van zelfkennis en zelfvertrouwen.

Artist statement

Als ik zeg dat ik voornamelijk aan het spelen ben tijdens het maken van mijn producten bedoel ik dit letterlijk. In de afgelopen jaren heb ik mij namelijk vooral beziggehouden van het maken van bordspellen, rollenspellen en educatieve spellen.
In mijn schoolcarrière ben ik langzaam van bordspelliefhebber, naar 3D print expert, naar spellenontwerper gegaan en heb letterlijk van mijn hobby, mijn werk gemaakt.
De tijden dat ganzenbord een goed bordspel was zijn voorbij. De hedendaagse spellen zijn educatief, uitdagend en ronduit een kunstwerk op zichzelf.
Voor mij is elk spel een klein wereldje wat ik in elkaar mag zetten.

Ambities

In de toekomst hoop ik mee te mogen groeien met de spellenwereld en constant nieuwe spellen te maken voor elke gelegenheid. Van grote spellen waar je wel een dag aan zit te werken, tot een spel wat je 5 minuten uit hebt gespeeld. Ik ga mijn eigen studio beginnen die zich gaat specialiseren in het maken van spellen, maar ook alle dingetjes rondom een spel, denk dan aan dobbelstenen, miniaturen etc.

Geleerd tijdens de studie

Op school stond ik altijd bekend als: ‘the tiny designer’, altijd bezig met het grootste priegel werk waar niemand het geduld voor had. Ik heb vaak geprobeerd groter te werken, maar dat werd altijd een teleurstelling. Ook kwam ik er al snel achter dat ik gebruiksvoorwerpen veel leuker vind om te maken dan kunstwerken. Het gaf mij voldoening als mensen de voorwerpen die ik had gemaakt daadwerkelijk konden gebruiken.
Ik ben alleen geen ambachtsman, ik kan niet uren in een werkplaats staan om met hout iets te maken. Ik zat het liefst de hele dag achter mijn bureautje dingen in elkaar te knutselen.
In mijn stageperiode heb ik kennis leren maken met 3D printers, daar ging een wereld voor me open. Met deze technieken kon ik urenlang voorwerpen digitaal tekenen en ze door iemand anders laten maken. Dit werkte super goed voor me. En voor me te verdiepen in tekenprogramma’s zoals Blender en Tinkercad kon ik deze techniek al snel gebruiken waar mijn echte passie lag; het maken van bordspellen. En daar heb ik me mijn laatste twee jaar op het HKU op gefocust.