Beeldende kunst
Productontwerp
Installatie
Beeldhouwwerk
Video
Videoclip
Videokunst
Video-installatie
Interieur
Artwork
Decor
Gezondheid en welzijn
Inclusie en diversiteit
Ander maatschappelijk thema
Sociale veiligheid

Hairy Disgust

Stefan Dobrev
About Live events
The presentor has activated the presentor mode. Would you like to follow?
Follow presentor
You are following the presentor.
Stop following presentorW A L G I N G


Walging is een emotie dat voortkomt uit een primitief instinct. Het is oorspronkelijk bedoeld om jezelf te beschermen tegen vergiftiging. Bijvoorbeeld bij het ruiken van rot vlees of bij de smaak van bepaalde planten die giftig kunnen zijn.
In de tijd waarin wij nu leven is walging veranderd omdat er minder gevaren zijn. Hierdoor is de context van walging aangepast naar onze normen en waarden en in een sociologische context veranderd.


Wij kunnen walgen van iets dat een relatie heeft tot onszelf zoals bijvoorbeeld met haar, afgeknipte teennagels of speeksel. Maar wij kunnen ook walgen van iets dat een relatie heeft tot normen en waarden die anders zijn dan onze eigen normen en waarden.


Waarom walgen mensen van haar zodra het niet meer aan hun lichaam vast zit? Waarom kunnen van elkaar walgen? Wie bepaald waar we van walgen? Wat zegt onze walgingen over onszelf?


Ik heb mensenhaar en de badkamer als herkenbare symboliek genomen om de ervaring walging over te brengen. Dit omdat het de plek is waar je word geconfronteerd met je lichaam en lichaamshaar. Je puistjes, wallen, littekens, lichaamshaar en dat van anderen. De plek waar je jezelf onthaart of de haren uit het doucheputje moet halen.