Zorg en welzijn

Haartrekjes - Opzoek naar je spirit animal!

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Ik kwam de master binnen met mijn ervaringen als dwangmatig haren trekker. Ik wilde voor andere mensen die hetzelfde doen een plek maken waar ze informatie kunnen vinden en elkaar kunnen spreken. Maar wel op een leuke, luchtige manier. No strings attached, een persoonlijke sfeer, en niet iets wat vast hangt aan een praktijk of medisch centrum. Die plek bestaat inmiddels! Op het internet en op Instagram. Genaamd: Haartrekjes.

De handelingen die wij dwangmatig harrentrekkers uitvoeren zijn oncontroleerbaar. Net zoals iedereen die wel eens heeft. Even die neushaar weghalen, of toch even dat ene chipje pakken ook al staat het avondeten over een half uur op tafel. Deze handelingen zet ik graag eens in het zonnetje, omdat ze heel normaal zijn ook al schamen veel mensen zich ervoor. Dit ben ik gaan doen in samenwerking met de dierentuin. Door reflecterend naar je eigen gedrag te kijken en de dieren in dierentuin ZieZoo te observeren kun je jezelf herkennen in hun gedrag en leren (vooral jongeren) dat die trekjes helemaal niet zo gek zijn en zijn ze ook bezig met het leren over dierenwelzijn. Het ontwerpproces hiervan is overigens nog volop in gang.

Artist statement

Ik ben grafisch kunstenaar, vogelaar en ervaringsdeskundige in dwangmatig haren trekken. Dat laatste heeft me de afgelopen 3 jaar van mijn leven heerlijk productief gehouden. Mijn doel is om de schaamte rondom soortgelijke dwangmatige handelingen flink te verlagen. Dit doe ik door beeldtaal in te zetten als middel om een gesprek te starten, herkenning te creëren en mensen met elkaar te verbinden.

Ambities

Over 5 jaar hebben mensen met kale plekken door eigen toedoen weinig meer om zich voor te schamen richting hun naasten en is er een professionele, leuke plek waar deze mensen elkaar (digitaal) kunnen vinden, ontmoeten en herkenning kunnen vinden. Oncontroleerbare impulsen mogen er zijn!

Net zoals je graag jezelf laat gaan met bubbeltjesplastic.

Of groene oase bij de Intratuin... Ja toch?

Over 10 jaar heeft de GGZ hopelijk minder hokjes, gebruiken ze meer beeldtaal in de praktijk en hebben ze meer aandacht voor trichotillomanie en dermatillomanie. Ook bieden ze standaard hulp voor psychosociale klachten die als gevolg kunnen ontstaan bij het hebben van een aandoening. Zeker voor jongeren en kinderen bij het ontwikkelen van hun identiteit!

Dus, in de startblokken maar!

Geleerd tijdens de studie

Zoveel!
Taal is relatief.
Je leert nog altijd door gewoon te doen.
Blijf in je eigen fascinaties en passie geloven.
Een kleinere doelgroep betekent niet dat deze groep irrelevant is.
Ook met 21 lentes jong kun je een master doen!

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

Mijn verhaal als ervaringsdeskundige is te lezen, te beluisteren én te bekijken.

Podcast: https://open.spotify.com/episode/4oz5DgTVtj4M9A56IDl6iu?si=b21fd07d4207471f

Interview: https://www.mygrowingself.com/groeikriebels/

Graphic guide: https://www.behance.net/gallery/122448799/THE-MAP-Trichotillomania-UoN-Major-Project/modules/696283725

Haartrekjes Website: www.haartrekjes.nl

Haartrekjes & Vogelvrij

TBA