The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
In haar werk ‘Gewoon Expressies’ bevraagd Van Heusden de artistieke ingevingen in haar makerschap: waarom moet er uitgelegd worden wat je precies van een kunstwerk vindt? Is het enkel ‘leuk’ vinden van een werk niet genoeg en moet de taal in de kunstwereld niet toegankelijker worden? In het werk ‘Gewoon Expressies’ wordt er ingegaan op dergelijke vragen en er wordt een dubbelzinnige sneer gegeven aan het vakjargon in de kunstwereld door ‘leuk’ een plek op het podium te geven. De toeschouwer wordt hierin uitgedaagd om na te denken over de vraag: wanneer mag kunst gewoon leuk gevonden worden? Doordat er een bewuste keuze is gemaakt om te werken met materialen zoals tegels kan de toeschouwer een herkenningspunt vinden en wordt er een connectie gemaakt met het dagelijks leven. Het werk ‘Gewoon Expressies’ is een ode aan het ‘leuk’ vinden, leuk toch.

Artist statement

Carlijn van Heusden (2002) is beeldend kunstenaar en educator woonachtig in Utrecht. Van Heusden werkt vaak met restmateriaal en grove materialen zoals metaal om zo driedimensionale sculpturen te creëren. Voor haar werk haalt Van Heusden inspiratie uit conversaties met mensen, observaties van het dagelijks leven en vanuit haar rol als educator in het onderwijs. Haar werk wordt getypeerd door een dubbelzinnigheid in betekenis en het spelen met taal. Het verhaal en het concept zijn hierbij onlosmakelijk verbonden aan het visuele beeld van de sculptuur.

In haar werk ‘Gewoon Expressies’ bevraagt Van Heusden de artistieke ingevingen in haar makerschap: waarom moet er uitgelegd worden wat je precies van een kunstwerk vindt? Is het enkel ‘leuk’ vinden van een werk niet genoeg en moet de taal in de kunstwereld niet toegankelijker worden? In het werk ‘Gewoon Expressies’ wordt er ingegaan op dergelijke vragen en er wordt een dubbelzinnige sneer gegeven aan het vakjargon in de kunstwereld door ‘leuk’ een plek op het podium te geven. De toeschouwer wordt hierin uitgedaagd om na te denken over de vraag: wanneer mag kunst gewoon leuk gevonden worden?
In haar werk ‘Gewoon Expressies’ bevraagt Van Heusden de artistieke ingevingen in haar makerschap: wanneer is een schets een zelfstandig kunstwerk en wanneer is een zelfstandig kunstwerk een schets? Hierin verweven geeft Van Heusden een dubbelzinnige sneer naar het vakjargon in de kunstwereld en wordt de toeschouwer uitgedaagd om na te denken over de vraag, wanneer mag kunst gewoon leuk gevonden worden?

Ambities

Mijn ambities voor de toekomst gaan vooral over het creëren van een leven waarin ik met goede energie en enthousiasme het werk doe waar ik het beste in ben: het combineren van kunst en educatie en de overdracht van kunst naar de medemens. Hierin staat plezier in mijn werk centraal. Ik wil dus ook zijn op een inspiratievolle plek waar kunst en educatie samenkomen om aan te spreken, af te stoten en gesprekken op te laten bloeien.

Geleerd tijdens de studie

Wat ik tijdens mijn studie heb geleerd en wat ik ook vaak tegen mijn leerlingen zeg, daag jezelf uit! Ik heb geleerd om mijzelf te blijven uitdagen en om moeilijke keuzes en lastige paden niet uit de weg te gaan. Je ontwikkelt het meest door vallen en opstaan en jezelf te leren uitdagen. Wees niet bang en ga de uitdaging aan, je kan jezelf nooit kwalijk nemen dat je het hebt geprobeerd!

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

- HONOURS student 2023
- HKU puberexpo 2022 – Jeugd van Tegenwoordig: geëxposeerd met de installatie ‘ongewenst'.