Ander thema

Gepensioneerd gereedschap.

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Mijn beeldend werk vertelt een verhaal over mijn opa. Mijn opa is een echte vakman die alles kan met hout. Als kleindochter kreeg ik dit met de paplepel ingegoten en had ik altijd veel interesse in wat mijn opa aan het doen was. Een tijd terug kreeg ik van mijn opa een bak met allemaal oud en versleten gereedschap, wat ik mocht gebruiken om een kunstwerk mee te maken. Je kijkt dus naar een beeldend werk gevormd uit zijn 'gepensioneerde gereedschap' en filmbeelden van ons samen. Ik wil hiermee een ode geven aan mijn opa, hoe we samen zijn opgegroeid en hij mij zo veel heeft geleerd, en nog steeds doet. Voor mij een hele waardevolle vorm van educatie.

Artist statement

Als kunstenaar is Lisa (1998) altijd al gefascineerd geweest door ambacht, dit is iets wat haar met de paplepel is ingegoten. Ze noemt zichzelf ook weleens een artistieke bouwvakker. Haar opa is een echte vakman en kan alles met hout. Hij maakte spullen van haar eerste meubels in haar babykamer tot haar ontworpen studentendesk. Van grote voertuigen tot kleine poppenhuizen. Kortom, ze heeft veel van hem kunnen leren en ze zijn dan ook echt elkaars beste maatje. Maar daar waar opa met hout werkt, gaat Lisa toch liever aan de slag met keramiek.

Na al die bouwwerken gemaakt te hebben slijt het gereedschap door de jaren heen. Dit gereedschap is nu met pensioen gegaan en heeft een andere functie gekregen dan waar dit eigenlijk voor was bedoeld. Gegoten in een nieuwe vorm kijken we naar de, voor haar, meest pure vorm van kunst en educatie.


Lisa van Vorstenbosch, 2023

Ambities

Als ik heel ambitieus mag zijn hierin, zie ik mijzelf een eigen keramiekwerkplaats hebben waar ik workshops geef. Hiernaast wil ik nog steeds een paar dagen in de week lesgeven en een boek uitgegeven hebben.

Geleerd tijdens de studie

Vrijheid in het maken, denk ik. Als ik ergens aan begin weet ik nooit waar het heengaat in mijn maakwerk. Ik sta open voor veranderingen en obstakels. Juist als dingen niet gaan zoals je ze had bedacht in beeldend werk, lijkt het, als je je ervoor open stelt, juist prachtig uit te pakken.