The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
GEORGE
Een absurde & tragische voorstelling over LEVEN IN EENZAAMHEID.
GEORGE, een eenzame demente ziel die de herinneringen van zijn bestaan oprakelt. Herbeleeft. Belichaamt. Vertelt. Ziet. Hoort. Voelt.

In GEORGE kijkt maker Tobe Vandekerchove eenzaamheid recht in de ogen. Hij rakelt biografische herinneringen op.
Herinneringen zoals geëlektrocuteerd worden. Overvallen worden in het bruisende Londen.
Hoe zien die herinneringen eruit bij een demente eenzame ziel?
Via het theater hoopt hij de weg te vinden naar vrijheid.
Verlost te worden uit het eeuwige denken dat zich steeds opnieuw en opnieuw nestelt in zijn hoofd.
Die drang naar verlossing opzoeken, die weer vergeten en nooit terugvinden.

Artist statement

Tobe is een acteur die zich specialiseert in grotesk en absurd theater, waarbij hij op unieke wijze gevoeligheid verweeft in zijn werk. Zijn voorstellingen zijn altijd net iets afwijkend en eigenzinnig, waardoor ze een spannend randje krijgen. Tobe zoekt continu naar onverwachte invalshoeken en brengt daarmee een verfrissende en opwindende dimensie aan het theater, waardoor elke productie onmiskenbaar zijn stempel draagt.

Ambities

Tobe heeft de ambitie om het theaterlandschap van België en Nederland te verbinden. Hij droomt ervan om mooie Vlaamse fictie te creëren en zich volledig vast te bijten in diverse personages. Het proces van samen met een regisseur op zoek te gaan naar waar een personage in zijn lichaam te vinden is, vindt hij bijzonder inspirerend. Daarnaast heeft Tobe altijd een passie voor regie gehad. Het idee om samen met acteurs zijn fascinatie en visie te delen en gezamenlijk unieke en meeslepende verhalen tot leven te brengen, vervult hem met enthousiasme en voldoening. Hij streeft ernaar om met zijn werk een brug te slaan tussen beide theaterwerelden en zo een rijke en dynamische artistieke uitwisseling te stimuleren.

Geleerd tijdens de studie

De afgelopen vier jaar heb ik vooral geleerd wat samenspelen echt betekent. Als je soms twaalf uur per dag op de vloer staat om bepaalde scènes te verdiepen, kom je vaak op momenten dat je zo moe bent dat er alleen nog maar puur contact overblijft. Ik heb ontdekt dat dát mijn bron is: luisteren en daarop eerlijk reageren. Het spelen wordt daardoor altijd spannend en elke avond is anders. Het houdt mijn spel fris en blaast plezier in elke voorstelling.

Soms lijkt het op opvoeden. Luisteren. Proberen. Dat is mijn bron, ongeacht het moment of de gemoedstoestand. Hoe vreemd of absurd een personage ook kan zijn, ik probeer altijd te luisteren en zo puur en echt mogelijk te reageren.

Daarnaast heb ik mijn makersschap enorm kunnen ontplooien. Mijn afstudeersolo, GEORGE, heb ik alleen gemaakt. Dat was de eerste keer dat ik echt durfde te verdwalen in mijn labyrint. Ik heb mijn eigen taal gevonden, en dat is waar ik het meest trots op ben. Een taal die zich enkel en alleen ontpopt in mijn hoofd.

Deze ontdekkingen hebben mijn werk verdiept en verrijkt. Het proces van samen met anderen scènes verkennen en mijn eigen creatieve weg inslaan, heeft me laten zien hoe belangrijk het is om authentiek en open te blijven. Het luisteren naar anderen en daar op een eerlijke manier op reageren, maakt elke voorstelling levendig en nieuw. Het houdt mijn passie voor theater springlevend.

Het maken van GEORGE heeft me geleerd dat ik niet bang hoef te zijn voor het onbekende in mijn eigen creatieve proces. Het vertrouwen dat ik heb gewonnen door mezelf te laten verdwalen en mijn eigen weg te vinden, heeft me geholpen om mijn unieke stem als maker te ontwikkelen. Deze stem, mijn eigen creatieve taal, is nu een essentieel onderdeel van wie ik ben als theatermaker. Het geeft me de vrijheid om te experimenteren en nieuwe wegen te verkennen in mijn werk.

Ontdekken, luisteren, reageren en creëren blijft mij inspireren en motiveren. Het zorgt ervoor dat ik met volle overtuiging en plezier mijn werk kan doen, elke dag opnieuw.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

In het afgelopen jaar was Tobe te zien in Who's afraid of Oscar Wilde, een productie van Compagnie Red, Yellow and Blue, geregisseerd door Ellen Goemans. Daarnaast speelde hij in The Neverending Story van Het Filiaal Theatermakers, onder regie van Monique Corvers.
Tijdens zijn opleiding heeft hij o.a. gewerkt met Sarah Moeremans, Wart Kamps, Vincent van der Valk en Mokhallad Rasem.
Tobe woont momenteel in Utrecht, maar zijn roots liggen in het West-Vlaamse Tielt, België. Voordat hij naar Nederland verhuisde voor zijn studie, verscheen hij in de Belgische Ketnet-serie #LikeMe, waar hij een jong publiek wist te bereiken.

Bij zijn afstuderen creëerde Tobe zijn solo performance GEORGE, die hij dit jaar nog zal spelen op het ENTER festival in Den Haag en op Tweetakt in Utrecht. In Januari 2025 is hij dan weer te zien in cultuurcentrum NONA in Mechelen.

ENJOY YOUR STAY

In de banale levens van een aantal mensen weeft het mysterieuze weefsel van het bestaan zijn onzichtbare draden. “Enjoy your stay” opent de deur naar een droogkomisch vagevuur, waarin een ietwat verwaarloosde hotelkamer fungeert als decor voor de alledaagse zoektochten van de mensen

Zomergasten Live 2024

Zomergasten Live 2024 is een moderne bewerking van de toneelklassieker van Maxim Gorky. Waar het origineel een kritische blik wierp op de Russische intelligentsia in hun datsja’s, kijken we nu naar een groep succesvolle jonge mensen op een vakantieweekend. Verdrinkend in hun telefoons zoeken ze contact met elkaar. Ze feesten, roddelen, doen liefdesverklaringen, voeren hevige politieke discussies, klagen over hun manier van leven, doen weinig om daar iets aan te veranderen en lijken geen van allen te kunnen ontsnappen aan de gevoelens van leegte die ze allemaal op hun eigen manier ervaren.