Ander maatschappelijk thema

Frost

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Frost gaat over de 28-jarige Wander die na een verre reis met zijn vriendin door Amerika als enige terugkeert naar zijn dorp in Zuid-Limburg. Daar raakt hij in conflict met haar ouders, die hem duidelijk maken dat hij niet welkom is op haar begrafenis. Hierdoor wordt zijn kans om te rouwen hem afgenomen en daarmee de onvoorstelbare gebeurtenis die zich tijdens de reis heeft afgespeeld te verwerken. Door de puzzel-achtige vertelstructuur krijgt de kijker gaandeweg steeds meer informatie over wat zich in Amerika heeft afgespeeld.

Artist statement

Door mijn dyslexie heb ik laat leren lezen. Hierdoor las ik veel stripboeken. De verhalen begreep ik zonder dat ik de tekst las. Hier heb ik geleerd dat beelden kunnen spreken. Toen begon mijn fascinatie voor beeldtaal. Als cameraman probeer ik het verhaal zo goed mogelijk te vertellen door middel van beeld. De kijker zou als het ware zonder geluid veel van het gevoel van de scènes moeten kunnen begrijpen. Maar ook als de kijker de tekst en emotie van de personages volgt, kan je met beeldtaal zorgen dat je meer ziet, meer ervaart. Soms bewust, maar vaak ook onbewust.

Kleur en licht zijn een tool waar ik graag gebruik van maak als cameraman. Dat omdat deze een sterke toon aan je beeld kunnen geven. En de mood en emotie van een scène kunnen versterken. Emotie en kleur hebben een sterke link en zitten al diep in onze cultuur. Kijk naar de Engelse uitspraak “I am feeling blue”, waarbij de kleur blauw staat voor depressiviteit. De kracht van kleuren is iets wat ik graag gebruik in mijn werk.

Ambities

Ik hoop de komende vijf jaar als cameraman veel korte films en commercials te draaien, om op die manier naar grotere projecten toe te werken. Maar groter is niet het doel op zich. Mooie verhalen vertellen wel. Samen met collega filmmakers waarmee je snel op één lijn zit, maar dat je elkaar ook kunt uitdagen en inspireren om in meerdere lagen te vertellen. Hoe kan ik met cameravoering, licht- en kleurgebruik de vertelling nog meer invoelbaar maken?

Geleerd tijdens de studie

Wat ik in ieder geval op dit moment een van de belangrijkste dingen vind die ik geleerd heb, is om in de creatieve voorbereidingsfase een aantal vormkeuzes te maken en je vervolgens daar aan vast te houden. Om jezelf te beperken. Samen met de beperkingen op productieniveau die je als uitgangspunt neemt, kan je ook binnen je eigen gestelde regels juist veel creativiteit ontwikkelen. Je ontwikkelt zo een stijl die past bij het project.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

De prinsessen ridder - commercial voor Stichting Veilig Thuis in samenwerking met Benno Geurts en Sebastiaan Ham

De vloer is lava - 2de jaars film van Falun Ellie Koos genomineerd en vertoont bij Rialto short.