The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
De immersieve lichtinstallatie ‘FRONTIER’ is een ruimtelijke audiovisuele experience die men uitnodigt te reflecteren op hun eigen menselijke bestaan, en helpt men te herinneren aan onze eigen nietigheid. Een draaiende licht-ring begeleid de toeschouwers en geeft het concept ‘tijd’ in een abstracte manier vorm. Zo wordt de toeschouwer onderdeel van dit ritmisch spel tussen licht en donker. 'FRONTIER' communiceert abstract via licht, geluid en beweging waardoor het werk open staat voor eigen interpretatie.

In 1977 lanceerde NASA de fotosatelliet 'Voyager I' de ruimte in, met als doel een 'flyby'-foto te maken van Jupiter en Saturnus. Deze doelen werden respectievelijk bereikt in 1979 en 1980.

Tot op de dag van vandaag drijft deze satelliet steeds verder weg van onze planeet en is het het verst verwijderde door mensen gemaakte object in de ruimte. In 'FRONTIER' zul je het levensverhaal van deze satelliet meemaken, verwerkt in een kinetische lichtinstallatie. Dit werk richt zich rechtstreeks op onze evoluerende percepties van ruimte en tijd en is een reactie op onze snel ontwikkelende technologische wereld.

Artist Credits


Concept:                       Taco Tarn Joosting Bunk

Metal framework:          Taco Tarn Joosting Bunk

Kinetic technician:         Justin Wilkes

Assistent:                      Justin Wilkes

Light coding:                  Taco Tarn Joosting Bunk

Composer:                     Thijs Gooszen (Amplifeye)

Volumetric audio:           Thijs Gooszen (Amplifeye) & Tarn Joosting Bunk

Video Documentation:    CreativfaktorTaco Tarn Joosting Bunk

Constructional advice:    Utrecht School of the Arts (HKU)

Research facility:            Utrecht School of the Arts (HKU) 

Milestones



Online content:
'De Vrijheidsbeurs' werd een jaar lang geëxposeerd in het Catharijne Convent, Utrecht


Online content:
ViacomCBS – winnaars Diamond Hashtag Award 2019

ViacomCBS - 'Koen’s Cocktails': eerste kwalificatie
gouden televizier ‘online videoserie’ 2021'

ViacomCBS - Het door ons verzonnen Nickelodeon's 'Wist-je-dat-je'-quiz wordt geproduceerd in 3 werelddelen op nickelodeon: Latijns Amerika, Europa en het midden oosten.


Highlighted project: De Vrijheidsbeurs

Binnen het thema Vrijheid in Verbondenheid, van het Bevrijdingsfestival 2022, ontstond de ‘vrijheidsbeurs’. Persoonlijke vragen over vrijheid resulteerden in het idee om iets onmeetbaars meetbaar te maken. Het resultaat was een beursbord waarop bedragen te zien waren die vluchtelingen betaalden om 'vrij' te zijn. Dit opende een dialoog over mensenrechten, wereldeconomie en vrijheid.

De boodschap was echter duidelijk: echte vrijheid hoort geen prijs te hebben.

De Vrijheidsbeurs in Catharijne Convent, 2022

Future relevance

Graag draag ik op een eigen manier bij aan de hedendaagse (Nederlandse) digitale cultuur en richt ik mij op dit interessante dialoog. Het bied namelijk de mogelijkheid nieuwe perspectieven en waarden te ontdekken en ons begrip van de wereld én onze kennis te vergroten. Zo brengt het mensen samen en kan het bijdragen aan een meer inclusieve en tolerantere samenleving. Op deze manier is dit werk een mooi voorbeeld van hoe technologie ons in staat stelt om de grenzen van de fysieke wereld te overstijgen en hoe dit, gepaard met digitale kunst, een krachtig instrument is om complexe onderwerpen en concepten op een toegankelijke en meeslepende manier over te brengen. Zo kan het wetenschappelijk onderzoek visualiseren, maar kan het ook onze menselijke verbeelding en nieuwsgierigheid omhoog halen.

Artist

Als persoon in het tussengebied van creatieve ontwikkeling en kunst weet ik snel interesses en fascinaties om te zetten naar technische onderzoeken. Met een achtergrond in audiovisuele media focus ik mij vooral op de verschillende beeldvormen. Hierbij maak ik graag gebruik van onderwerpen als maatschappij, duurzaamheid, technologie, muziek en data-analyse. Door deze nieuwsgierige aanpak verleg ik de grenzen van mijn eigen kennis, ben ik in staat een vertaling te creëren tussen generaties en probeer ik specifieke dialogen te starten over ontastbare onderwerpen, door dit terug te laten komen als een tastbaar voorwerp.

Wat ik op de Ad. Digitale media heb geleerd is dat elke steen om te draaien is. Geen enkel onderwerp of technische uitdaging is er een die je niet aan kan gaan. Al helemaal in
anno 2023 staat het internet vol open source projecten waar je ontiegelijk veel van leren kan en je echt heel ver in de wereld van een desbetreffend onderwerp kan brengen.
In mijn persoonlijke geval was dit creatieve coding, Arduino en Touchdesigner. De online platforms die hieromheen zijn ontstaan kunnen je echt zo veel brengen en leren dat met de juiste inzet je hier goed op teren kan. Dat is een boodschap die ik iedereen zou willen meegeven.


Constructie van 'FRONTIER'

In the end...

Is onderwerpen aankaarten als 'FRONTIER' iets waar ik al een tijd mee bezig ben. Ik probeer mijn eigen idealen, normen en waarden te verstoppen in innovatieve installaties die links of rechts-om de grenzen van mijn eigen kennis opzoeken. Dit doe ik maar al te graag en met volle passie, met de hoop later deze technische kennis 'in opdracht' te mogen doen voor een artiest, tentoonstelling, museum, bedrijf of multimediaal festival. Als interdisciplinaire maker werk ik graag samen met alle soorten partijen en zoek ik graag een gepaste vorm voor de over te dragen boodschap.