Ander thema

From East to West

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Voor klassieke musici telt elke noot. Hoe gaan zij om met de vrije improvisatie van een jazztrio? Het Yannic Forster Trio gaat het experiment aan. Met uitsluitend eigen werk zet de Duitse pianist en bandleider Yannic Forster vier klassiek geschoolde strijkers aan het werk. Het resultaat is het nieuwe project From East to West.
De luisteraar wordt meegenomen op een muzikale reis vanuit het traditionele Midden-Oosten tot hedendaagse westerse klanken. Geïnspireerd door artiesten zoals Avishai Cohen, Shai Maestro en Oliver Messiaen slaat hij een muzikale brug tussen het vele eeuwen oude Oosten en het hedendaagse Westen.

Artist statement

“In Nederland nauwelijks te horen traditionele ritmes uit het Midden-Oosten hebben mij geïnspireerd om nieuwe composities te schrijven.” De Duitse pianist en bandleider Yannic Forster heeft zich de afgelopen tijd verdiept in muziek uit Midden-Oosten. Zijn melodieuze composities getuigen van toewijding voor het detail, zodat de luisteraar op een muzikale reis vol met kleine verrassingen wordt meegenomen.
Geïnspireerd door artiesten zoals Avishai Cohen, Franz von Chossy en Oliver Messiaen slaat hij een muzikale brug tussen het vele eeuwen oude Oosten en het hedendaagse Westen.
Het trio was te horen op Make it Jazz Tilburg en het UJazz Festival in Utrecht. In maart dit jaar won het trio de ‘Denise Jannah award’ tijdens de Grachtenfestival Jazz Competitie in Amsterdam.
In hun debuut-EP ‘From East to West’ verkennen zij, samen met een klassiek strijkkwartet, de grenzen tussen klassiek, jazz en wereldmuziek.

Ambities

Over vijf jaar wil ik een succesvolle internationale carrière hebben opgebouwd. Dit betekent voor mij om met mijn trio en andere projecten op te treden in verschillende landen zoals Nederland, Duitsland en omgeving, Balkan en Japan. Ik wil een breed publiek bereiken, de grenzen tussen genres en culturen blijven verkennen en mensen inspireren en verbinden.
Terwijl ik mijn artistieke pad vervolg, is mijn doel om nog meer samenwerkingen aan te gaan met diverse muzikanten en ensembles over de hele wereld. Ik wil mijn muziek verder ontwikkelen door samen te werken met een breder scala aan instrumenten en culturele invloeden.
Mijn toekomstige plannen omvatten de release van meerdere albums die mijn visie op de hedendaagse wereld weerspiegelen. Mijn Netwerk wil ik uitbreiden door deel te nemen aan internationale festivals en competities.

Geleerd tijdens de studie

Door regelmatig op mijn eigen ontwikkeling te reflecteren heb ik mijzelf steeds beter leren kennen. Ook heb ik veel boeken gelezen over zelfmanagement en kunst, bijv. Atomic Habits van James Clear, The 7 Habits of Highly Effictive People van Stephen Covey, Art en Fear van David Bayles en Ted Orland en The inner Game of Tennis van W. Timothy Gallwey om maar een paar te noemen. Op die manier krijg ik steeds nieuwe inzichten die ik vaak ook meteen in de praktijk kan toepassen. Dat is voor mij wel belangrijk. Momenteel zit mijn uitdaging in om een aantal boeken over educatie te lezen voor mijn onderzoek.
In bijzonder het afgelopen jaar heeft mij veel geleerd over communicatie omdat ik veel verschillende projecten had/heb waar ik de persoon ben via die alles gaat. Bijvoorbeeld hadden wij met mijn trio en een strijkkwartet (dus 7 mensen in totaal) een fotoshoot met een professioneel fotograaf die ik georganiseerd heb. Daarbij moest ik eerst een data vinden waar iedereen kon en dan nog rekening houden met individuele dingen zoals reiskosten en daarover hebben hoe wij dat doen, en wie wat betaalt. Of als ik mensen pianoles geef en zij vinden het te duur, dan is ook goeie communicatie gevraagd. Vooral onderhandelen is iets wat ik steeds meer leer op gebied van communicatie.
Zoals ik net schreef geef ik ook les. Dat is de afgelopen jaren ook steeds gegroeid. Eerst van een student in het eerste jaar tot nu waar ik af en toe voor mensen inval en zelf nog 3 middagen les geef. Mijn meest recente ontdekkingen zijn GAME (GeleideAudioMotoreExploratie) en de drie boeken van Robijn Tilanus, die mij heel sterk beïnvloed hebben in het lesgeven. Vooral met beginners en hun toegang met naar improvisatie. Afgelopen week was voor mij de eerste keer dat ik een workshop gaf aan een groep pianisten over improvisatie en hoe je deze vanaf elk niveau kunt benaderen. Dat was een leuke uitdaging en ook leuk om te zien dat dan bijvoorbeeld iemand die al 20 jaar klassiek piano speelt bij mij in de workshop voor het eerst improviseert en op het einde nog wat langer blijft om geïnteresseerd vragen te stellen.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

In het afgelopen jaar heb ik met mijn trio concerten gespeeld in:
Café Averechts, Utrecht
Jazzronde Café Brandpunt, Tilburg
LC HKU, Utrecht
LC Tivoli Vredenburg, Utrecht
Het Oude Pothuys, Utrecht
UJazz DUMS, Utrecht
Blue Note, Amsterdam (Vorronde Grachtenfestival Jazz Competitie)
t'Zonnehuis, Amsterdam (Finale Grachtenfestival Jazz Competitie)

Komt nog:
Eindexamen Tivoli Vredenburg, Utrecht
Grachtenfestival Bimhuis, Amsterdam

Met het Yannic Forster Trio hebben wij de "Denise Jannah Award" gewonnen tijdens de Grachtenfestival Jazz Competitie