Duurzaamheid en circulariteit
Ander thema

FinLap

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter

Een wandkleed geïnspireerd op Finland, met in gedachten mijn ervaringen.

Het gaat van donker naar licht in dit abstracte landschap. De koude, zwarte nachten met het noorderlicht en overdag de heldere luchten met bevroren ondergronden. Veel verschillende soorten sneeuw, wat uiteindelijk smelt en plaats maakt voor het groen, een teken van nieuw leven.

Lapje voor lapje aan elkaar gestikt met o.a. reststof van oma. Dit is een ode aan Finland en een ode aan mijn oma.

Naar aanleiding van mijn Exchange Semester in Finland deel ik mijn ervaring van wat ik heb meegemaakt in een wandkleed. Van januari tot en met mei 2022 heb ik in Finland gestudeerd, gewoond en geleefd. Wat mij onder andere het meeste is bijgebleven zijn de vele natuurverschijnselen die ik niet ongezien kon laten in mijn afstudeerwerk. Finland is groot, dus waarom maak ik mijn wandkleed ook niet groot? Niet wetende dat het 22 vierkante meter zou worden. Zo werd het een ruimtelijk object en beschouw ik dit als mijn verwerking van wat ik heb mee mogen maken. Het is een eer om dit avontuur in mijn leven te hebben, ik kijk er nog steeds met verbluffing op terug en dagdroom dat ik nog in Finland ben.

Artist statement

Mijn naam is Josianne van Aalst en ik ben een vertellende maker. Mijn specialiteit is gebaseerd op hout en textiel en met deze natuurlijke en hergebruikte materialen ben ik bereid nieuwe verhalen te laten vertalen.

Met mijn achtergrond als meubelmaker heb ik een groot hart voor de natuur en het ambacht van deze tijd. Ik houd een aantal kenmerken voor ogen die ik verwerk in mijn producten en opdrachten. Hierbij heb ik de focus op (multi)functionaliteit, simpel maar elegant en gemaakt van restmaterialen.

Deze kenmerken verwerk ik ook in mijn voorliefde voor textiel, die ontwikkeld is naar aanleiding van het duurzame aspect. Er bestaat al zoveel stof, waarom zou je nieuwe stoffen kopen terwijl gebruikte stoffen net zo goed zijn en/of meer persoonlijke of emotionele waarde hebben?

Klanten mogen overtollig stof aan mij doneren, dan maak ik er een nieuwe schoonheid van of komt het in mijn collectie aan reststoffen. Zo blijft het textiel leven. Ik sta open voor mensen die een verhaal willen laten vertalen in een nieuw product. Het precieze van het meubelmakersvak verwerk ik in de fijne en nauwkeurige textielen producten.

Ambities

In mijn nabije toekomst lijkt het mij buitengewoon bijzonder als ik de FinLap op verschillende locaties en/of evenementen kan tentoonstellen. Graag ga ik door met wandkleden maken, deze verkopen en laten zien aan de medemens. We mogen ervaringen delen en ik deel dat graag door middel van reststoffen te verzamelen en te combineren tot een herinnering die verkocht kan worden.

In het verschiet wil ik een eigen werkplaats waar ik met textiel en het meubelmakersvak producten tot leven laat komen. Ik sta open voor samenwerkingen en leer graag van anderen.

Geleerd tijdens de studie

Tijdens de studie liep ik vaak tegen het feit aan dat de opleiding zo breed is vorm gegeven. Hierin heb ik geleerd dat je echt dicht bij jezelf mag blijven ook al stuurt iedereen je alle kanten op. Het is goed dat de academie zoveel mogelijkheden geeft, daardoor heb ik het zelfbewustzijn meegekregen en doorgevoerd in mijn projecten. Om die reden zijn mijn projecten voor het merendeel erg persoonlijk geworden en zo leerde ik, dat erachter komen wat je wilt maken niet vanzelf gaat.