Ander thema

Final Recital Julia Raggers

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Op mijn eindexamen zal ik werken ten gehore brengen uit vier verschillende muzikale periodes. Ik heb bewust gekozen voor een gevarieerd programma, omdat ik zoveel verschillende stijlen erg mooi en fijn vind om te spelen. Ik begin met het prachtige vioolconcert in g mineur van Bach (ca 1738), waarbij ik begeleid zal worden door een klein orkestje. Vervolgens zal ik het eerste deel van het vioolconcert van Walton spelen (1939), samen met Léon Bak. Daarna zal ik een stuk uit de eerste vioolsonate van Fauré (1875) ten gehore brengen en ik zal mijn optreden afsluiten met een langgekoesterde wens: het eerste deel van Souvenir de Florence van Tchaikovsky (1890). Ik heb het podium gevuld met zoveel mogelijk vrienden en ik hoop dat het een feestje zal worden ter ere van mijn afstuderen.

Artist statement


Als muzikant is mijn grootste fascinatie het raken van mensen met mijn muziek, ongeacht hun achtergrond. Mijn interesse in verschillende culturen en mensen heeft me geleerd dat emoties universeel zijn en dat muziek een krachtig middel is om die aan te spreken. Verder verdiep ik mij in uitvoeringspraktijk van alle periodes en werk ik graag samen met amateurmusici.

Ambities

Op dit moment zie ik mezelf als een muzikant in ontwikkeling. Ik heb een brede kennis, maar ik wil dieper gaan. Perfectie is niet mijn doel - dat bestaat niet. Ik wil gewoon blijven groeien en een diepere verbinding maken met mijn muziek en de mensen die het horen. Over 5 jaar hoop ik op een zeer gevarieerd muzikaal werkveld waarin ik alles kan uitproberen en veel speelplezier kan ervaren.

Geleerd tijdens de studie

Na mijn toelating op het conservatorium viel er een groot doel weg (namelijk toegelaten worden tot de opleiding). Daardoor had ik in het begin van mijn studie geen duidelijk doel waar ik naartoe heb gewerkt. Wel kwam ik er gaandeweg achter dat het zeer waardevol is als muzikant om je publiek te spreken en te horen of het doel gelukt is: emotie aanwakkeren. Ik ben dankbaar voor de begeleiding van mensen zoals Chris, Antoinette, collega’s, mijn ouders en mijn broer, die me hebben geholpen mijn eigen geluid en muzikale identiteit te vinden. Er is niet 1 ding te benoemen wat het allerbelangrijkste is geweest wat ik heb geleerd. Het is een opstapeling van alle kleine dingen die samen een grote stap zijn geworden

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

Eervolle vermelding PCC 2019
Concertmeester USKO 2021-2024 (soli: laudamus te, erbarme dich, erwäge, tod und verklärung)
Artistiek onderzoek over Bach’s viool concert in g mineur op de moderne viool.
Wonderfeel orkest
verschillende masterclasses
Internationale tournees

Bach’s vioolconcert in g-mineur op de moderne viool.

Een onderzoek naar Historically Informed Performance verdiept kennis en beleving van de uitvoering van het vioolconcert in g mineur van Bach op een moderne viool. Je onderzoekt de grenzen van de uitvoeringspraktijk en krijgt inzicht in de mogelijkheden en onmogelijkheden. Voor mij betekent dit dus spelen met een moderne stok maar daarbij accepteren dat de articulatie wellicht iets te wensen over kan laten. Ook speel ik veelal open snaren maar niet altijd omdat dit op de moderne viool toch echt een ander effect geeft dan op een barokviool. Het is dus belangrijk om afwegingen te maken en ook te accepteren dat niet alles mogelijk is.

Als conclusie zou ik willen geven dat een moderne viool zeker voldoet om zo’n barokstuk uit te voeren. De intentie blijft overeind, ook al verliest het enigszins de historische intentie van de toen gebruikelijke uitvoeringspraktijk. Realisering van die nuances helpt bij het in stand houden van de originele uitvoeringsintenties van de componist en maakt tegelijkertijd gebruik van de mogelijkheden van de moderne viool.