Mode
Film, video
Video
Mixed media
Kleding
Kostuum
Artwork
Inclusie en diversiteit

Family Folklore

Kato van der Schuijt
About Live events
The presentor has activated the presentor mode. Would you like to follow?
Follow presentor
You are following the presentor.
Stop following presentor
Voor mijn afstudeerproject heb ik nieuwe klederdracht ontworpen speciaal voor mijn diverse familie. Hierin heb ik mij laten inspireren door de Bunschoten-Spakenburgse-, de Molukse- en Antilliaanse klederdracht. Ik heb grondig onderzoek gedaan naar de drie culturen en klederdrachten. Ik heb Bunschoten-Spakenburgse, Antilliaanse en Molukse familieleden gesproken en geïnterviewd en heb culturele en folklorische kenners gesproken. Al die informatie heb ik verzamelend en daar is mijn eigen ontworpen klederdracht uit voortgevloeid.

Het logo wat in de klederdracht terugkomt, bestaat uit twee keer een ’F’ en staat voor ‘Family Folklore’, net als de titel van mijn afstudeerwerk. ‘FF’ staat dus voor de klederdracht van mijn familie, maar dient ook als een familiewapen.

In mijn afstudeerwerk zie je ook drie originele kledingstukken/ objecten van elke cultuur. Elk object wordt op een sokkel gepresenteerd met daarbij een QR-code. Eenmaal de QR-code gescand, opent er een app op de telefoon die bijbehorende teksten en audiofragmenten laat zien en horen bij het desbetreffende originele object. Hierin hoor je verhalen van mensen en kenners die ik heb geïnterviewd.

Ook is er een video te zien die gepresenteerd wordt op een groot scherm. Hierop wordt een video afgespeeld waar mijn eigen familie de drager is van mijn ontworpen klederdracht. Hiermee laat ik de diversiteit in mijn familie duidelijk zien, maar ook de drager voor wie mijn ontworpen klederdracht bedoeld is.