Ander thema

Fact or Fake

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
TikTok wordt veel genoemd als nieuwsbron voor jongeren. TikTok is voor iedereen toegankelijk en iedereen kan er iets op posten. Voor jongeren is het een snelle manier van nieuwsconsumptie, maar net zo snel verspreiden de nepberichten zich ook. Denk hierbij aan verzonnen nieuwsfeiten en deepfakes. Vaak is het zo gemonteerd dat het bijna niet te onderscheiden is van echt nieuws.

De doelgroep bestaat uit jongeren tussen de 12 en 15 jaar. Deze jongeren zijn net begonnen aan de middelbare school en komen ineens terecht in een grote informatiestroom. Volgens een onderzoek van de VU zijn de hersenen van jongeren nog niet altijd zodanig ontwikkeld om daadwerkelijk te kunnen reflecteren op nieuwsitems. Ze weten wel dat nepnieuws bestaat, maar kunnen het nog niet altijd onderscheiden.

In dit onderzoek is samengewerkt met #UseTheNews. #UseTheNews is een onafhankelijke stichting die zich inzet om een aanvullende, toekomstgerichte bijdrage te leveren aan de ontwikkeling en het behoud van kwalitatief hoogstaande en betrouwbare journalistiek in ons land. Ze versterken de stem van de jongeren, zodat deze als belangrijk wordt gezien.

Samen met de stichting is er een spel ontwikkeld die aansluit op hun lespakket Image-Z.

Artist statement

Hi! 👋 Mijn naam is Debora, ik ben 24 jaar oud. Mijn passie ligt bij theater en media, waar ik me vooral richt op productie en de zakelijke kant van de culturele sector 🎬🎭. Ik maak van mijn werk graag een feestje en zorg dat iedereen een fijne tijd heeft. Cijfers, Excelsheets en dingen regelen is waar ik gelukkig van kan worden.

Ambities

Komende jaren wil ik me graag ontwikkelen als productieleider en/of zakelijk leider in theater en media.

Geleerd tijdens de studie

Kunst en Economie is voor mij heel waardevol geweest. Naast dat ik een liefde heb ontwikkeld voor de financiële kant van de culturele sector, heb ik ook een groot netwerk kunnen opbouwen. De studie biedt handvatten om jezelf als professional op de markt te zetten. Daarnaast groei je ontzettend als persoon.