Diversiteit en inclusiviteit
Ander thema

Exploring Queer Crafts: a Journey of Emancipation Through Art

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Ik groeide op als creatief kind in een creatief gezin. Creativiteit en het maken van kunst waren voor mij altijd al vanzelfsprekend. Het hielp me mijn eigen queer identiteit vorm te geven, die te accepteren en dankzij mijn creatieve aanpak ben ik nooit ten einde raad. Mijn creativiteit leert me om buiten hokjes te denken en door iets van materiaal tot voorwerp te maken, voel ik me zelfverzekerder. Mijn handen die iets voortbrengen, door vaardigheden toe te passen die ik heb ontwikkeld, waaronder de handwerkvaardigheden die ik al enige tijd bezit. Deze zijn me aangeleerd door mijn oma en moeder, die mij leerden breien, borduren en naaien. Het werken met textiel kreeg een grotere betekenis in mijn leven toen ik me realiseerde queer te zijn. Ik ben queer en ik ervaar dat deze queer identiteit goed past bij de textielhandwerken die ik maak. Hierin ervaar ik vrijheid en kan ik buiten gebaande paden bewegen. Deze ervaring deelden meer queer mensen in mijn omgeving, wat leidde tot het oprichten van de Queer Craft Circle samen met een vriend. Het idee hierachter is dat queer mensen samenkomen om te handwerken en vaardigheden uit te wisselen. Voor mijn afstuderen wilde ik me verdiepen in de connectie tussen queer zijn en textiele handwerken. Waarom zijn er zoveel queer mensen die aan handwerk doen? En hoe draagt deze vorm van creatie bij aan het belichten van je identiteit? In mijn rapport kan je lezen over het onderzoek dat ik heb uitgevoerd naar de rol van kunst in de maatschappij, de rol van kunst binnen activisme, handwerk, queerness en de rol van handwerk binnen queer zijn.

Kunst is een manier om gemeenschappen te verbinden en op te bouwen en ze een stem te geven. Samen met een groep queer handwerkers ontwierpen we een tentoonstelling over queer handwerk. We onderzochten hoe handwerk zich verhoudt tot onze identiteit en hoe we hier ruimte voor kunnen maken. Deze tentoonstelling kan je komen bekijken op de Exposure op HKU Oudenoord van 26 tot en met 28 juni!

Artist statement

Ik ben activist, verbinder, kritisch denker en schop graag tegen het systeem. Mijn queer identiteit zit verweven in alles wat ik doe. Ik zie kunst als middel tot actie, verzet en emancipatie. Het is een instrument waarmee je dingen in beweging kan zetten en mensen ruimte kan geven. Tijdens mijn studie ben ik veel betrokken geweest bij diversiteit- en inclusiekwesties, zowel binnen de HKU als erbuiten. Er is nog veel werk te doen en ik hoop daar een steentje aan bij te kunnen dragen. Ik deed in het laatste jaar van de opleiding onderzoek naar hoe handwerk als medium de queer gemeenschap kan verbinden en emanciperen. Samen met een groep queer handwerkers maakten we een tentoonstelling over queer handwerk en wat het voor ons betekent. Kom vooral kijken 26-28 juni op HKU Oudenoord!

Ambities

Ik hoop op mijn eigen anti-kapitalistische manier dingen in beweging te zetten. Ik wil community-projecten doen en door middel van grassroots-initiatieven dingen veranderen in de culturele sector (en erbuiten). Ik hoop mijn activisme nog meer verweven te hebben met mijn professionele identiteit en ruimte te maken voor mensen die vaak niet de ruimte krijgen.

Geleerd tijdens de studie

Dat ik mijn privileges kan gebruiken om dingen aan te kaarten en dat ik me niet hoef te conformeren aan een systeem waar ik niet in pas. Spreek je uit, organiseer dingen en neem de ruimte! Er is heel veel ruimte in de culturele sector voor verzet, zelfs binnen een instituut als HKU ;)