The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
In samenwerking met Vincent van Woerkom (regisseur) en acteurs van het 4e jaar Acting HKU, heb ik de scenografie uitgevoerd voor de afstudeervoorstelling Enjoy your stay.

“In de banale levens van een aantal mensen weeft het mysterieuze weefsel van het bestaan zijn onzichtbare draden. “Enjoy your stay” opent de deur naar een droogkomisch vagevuur, waarin een ietwat verwaarloosde hotelkamer fungeert als decor voor de alledaagse zoektochten van de mensen.”

Artist statement

In mijn werk ben ik altijd op zoek naar manieren om kleine verbazingen op te wekken bij het publiek. Door te spelen met een andere kijk op materiaal, vorm en textuur probeer ik met minimale middelen maximaal effect te creëren. Materialen waar ik graag mee werk zijn zeil, grevel, staal en stoffen. Hierbij speel ik met technieken zoals uitvergroting, het accentueren van lengtes en het leggen van focus. Het theater biedt voor mij een ideale omgeving om dit te realiseren. Andere plekken die mij inspireren zijn skateparken, wielerbanen, de duinen en brutalistische architectuur. Deze locaties zijn vaak groots en ruim in de omgeving opgezet, wat ook in mijn ontwerpen terugkomt, bijvoorbeeld in materiaal die ik vermenigvuldig en secuur weet door te voeren in de gehele ruimte. Ook inspireert het om uit de zwarte doos van het theater te gaan en mijn werk op locatie tot zijn recht te laten komen.
Mijn verlangen naar schoonheid resulteert vaak in beelden waarin elegantie zichtbaar is.
Graag maak ik mijn eerste ideeën ruimtelijk door snel in 3d vorm te schetsen. Deze vlugheid vertraagt echter wanneer het aankomt op verfijnde technieken zoals patroon tekenen en maquettebouw. Met veel zorg en aandacht voer ik mijn beeldtaal uit.
Samenwerking is essentieel voor mij om nieuwe technieken te ontdekken en mijn kennis te verrijken. Door elkaars kunde te delen, wordt het eindresultaat naar een hoger niveau getild.
Scenografie is voor mij een middel om te spreken middels beeld. Nieuwe werelden maken die maar voor tijdelijk zijn en jou mee kunnen nemen. Het is een aanwezigheid die iets teweeg brengt, bij jouw, de ruimte of de performer.

Ambities

Onderweg, met onze oud pickup naar Terschelling, met een achterbak gevuld met 200 meter touw, 3 rollen rode balletvloer, 40 palen en bouw gereedschap, ruik ik het hooi waar ik gisteren een 4 meter hoge muur mee bouwde. Naast mij zitten 2 oud klasgenootjes ook wel collega’s en vrienden maar in totaal vormen we met ze achten ‘Het Collectief’. Een week lang mogen we spelen op Oerol, waarbij we zelf kostuum, decor, licht, regie en spel doen. Als een geoliede machine gaan we aan de bak. Boven in de stijgers klinkt mijn telefoon, of ik de scenografie wil doen voor een nieuwe dansvoorstelling die deze winter speelt. De avond valt, het tentje word opgezet en moe van de zon en het fysieke werk rits ik mijn tentje dicht.

Geleerd tijdens de studie

Door de eenvoudige vraag 'Waar heb je zin in?’ te leren beantwoorden en als waarachtig te zien, maak ik vanuit een sterkte motivatie en drang.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

Voorstellingen:
Enjoy your stay - 2024 (HKU Theater)
Escapisme - 2024 (Scala)
Riool Kathedraal - 2023 (HKU theater)
B612 en wat hij eerder was - 2023 (HAL25)

Stage:
Freja Roelofs - WabiSabiTheater TERECHT / Vis à Vis POPPY /
Mevrouw Ogterop Ik zou liever Angel heten / Garage TDI Als ik niet hier ben dan ben ik waarschijnlijk daar - 2023
Schaal Werk - 2020
Sanne Danz - Vis à Vis Robot / MATZER Theater producties Casablanca / Bonte Hond Juffen ballet - 2019
POWERBOAT - 2018

Opleiding:
HKU theater - Theatre Design 2020 - 2024
MBO theaterschool Rotterdam - Theater Vormgeving 2016 - 2020

RIOOLKATHEDRAAL

Daar waar viezigheid regeert, is plaats voor de afgedankte schoonheid van boven. Hier wordt de stad ontleed, in al haar mismaaktheid en glorie. Ervaar haar ademhaling en ritme.
Op een plek tussen iets en niets, komen mens en bagger samen. Kijk toe hoe het verborgene en het vergetene tot leven worden gewekt. Een zoekend, levend organisme.

Collectief LATS: Flox Aalberts / Floren Bloch / Lucas Dragt / Fay van Erp / Leandra Hak / Saskia Jones Walters / Merel Pielkenrood
Eindregie: Noufri Bachdim
Muziek/geluid: Esker van de Werken
Techniek: Jan Willem van der Vlies / Elisabeth Kaldeway / Marc Ruiter
Productie: Debora van Stenis
Fotograaf: Bart Grietens
Met dank aan: Marjan Barlage / Liesbeth Grootnibbelink / Judith Hazeleger / Marcel Dolman / Eddy Vogel / Juriaan de Vries / Charlotte Poos

‘B612 en wat hij eerder was’

‘B612 en wat hij eerder was’ een performative installatie die is ontstaan uit het verhaal van schrijver, illustrator en piloot Antoine de Saint-Exupéry bekend als schrijver van De Kleine Prins.

Collectief KLEIN TUIG: Bart Buur / Tessa van Kooten / Gigi Müjde / Melanie Neeleman / Lucas Vonk / Merel Pielkenrood
Scenefotograaf: Keith Montgomery
Met dank aan: Kees Bolten Cultuurfonds en HAL25