Ander thema

Eindexamen Mick Jansen

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Het eindexamen valt te beschouwen als een concert en zal voor een groot deel bestaan uit zelfgeschreven stukken die ik met mijn trio ga uitvoeren. Deze stukken zijn representatief voor waar ik de afgelopen jaren aan heb gewerkt en waar mijn interesses voornamelijk liggen. Het idioom van instrumentale jazz-fusion heb ik inmiddels goed doorgespit en wil met mijn eigen stukken eraan bijdragen. Uit de composities en speelstijl is af te leiden dat gitaarhelden zoals Scott Henderson, John Scofield en Pat Metheny ten grondslag liggen aan mijn inspiratie. Muziek met rijke harmonische omgevingen, sterke melodieën, stevige drumgrooves en hier en daar wat gitaargeweld zou een goede omschrijving zijn van het repertoire wat gepresenteerd zal worden op mijn eindexamen.

Artist statement

Mijn werk valt te herkennen aan zorgvuldig uitgekozen elementen. Als ik een stuk voor mijn trio schrijf bijvoorbeeld, wil ik het op een efficiënte manier zo volledig en groot mogelijk klinken. Daarvoor zijn soms hele specifieke partijen voor nodig. Op het gebied van klank weet ik ook goed wat ik wil. Waar voor sommige mensen het perfectioneren van klank in een later stadium komt, is het voor mij eigenlijk de basis. Goede muziek begint bij een goede klank/sound.

Ambities

Ik ben momenteel vooral bezig met eigen stukken schrijven en die uitvoeren met mijn trio en ik zou dat graag willen voortzetten. Het zou mooi zijn als ik hiermee regelmatig kan spelen en daarmee enige naambekendheid creëer. Naast naambekendheid zou klank-bekendheid ook gunstig zijn. Het lijkt mij gaaf als mensen mijn werk herkennen aan hoe het klinkt, zonder per se te weten dat het ook daadwerkelijk mijn werk is.

Geleerd tijdens de studie

Wat ik voornamelijk in mijn tijd op het conservatorium heb geleerd is dat iedereen een eigen pad bewandelt. Dat wil zeggen dat je gewoon je eigen ding moet gaan doen, ook al doen anderen misschien iets compleet anders. Natuurlijk kruizen wegen wel eens, maar ze leiden zeker niet allemaal naar dezelfde bestemming. Door de focus te leggen op wat jij belangrijk vindt en niet op "wat je eigenlijk hoort te doen" zorg je ervoor dat je onnodige stress en onzekerheid kan voorkomen. Jezelf vergelijken met anderen is verleidelijk, maar het zegt vaak niks. Zeker niet als je bedenkt dat iedereen naar een eigen artistiek doel streeft.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

FLÖ:
- 'Transit' 2022
- 'Aligned' 2024

Mick Jansen Trio:
- 'Excursion Time' 2024