Ander maatschappelijk thema

Een verhaal over placemaking in Rotterdam

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Het eindexamenwerk is het raamwerk geworden voor een verhaal, dat op meerdere manieren en vormen verteld kan worden. Het verhaal vertelt op een speelse, heldere en luchtige manier wat er aan de hand is in het Merwe Vierhaven gebied in Rotterdam-West en wat voor impact placemaking heeft op creatieve ondernemers, maar ook op Rotterdam als stad. De Hero’s Journey is als format gebruikt om het verhaal te vertellen en vormt de basis van een verhaal dat iedereen kan gaan vertellen en waaraan iedereen kan bijdragen. Met dit verhaal wil ik de discussie over de waarde van placemaking aanwakkeren en laten inzien hoe waardevol het is voor een stad om creatief ondernemerschap te koesteren.

Artist statement

Nadat ik op mijn 17e m'n allereerste muziek en kunst gerelateerde evenement had georganiseerd in ACU, hartje Utrecht, wist ik het zeker. Ik wil mezelf zoveel mogelijk onderdompelen in deze verschillende disciplines, het liefst allemaal gecombineerd. Want naar mijn mening versterken verschillende disciplines elkaar en kunnen ze niet zonder elkaar.

Met oog voor detail werk ik momenteel als freelancer in de creatieve sector in Rotterdam, op een plek waar zoveel mogelijk van mijn interesses gecombineerd worden. Voor mijn afstudeerproject heb ik dan ook gretig gebruik gemaakt van mijn netwerk hier en m'n best gedaan om vanuit zoveel mogelijk verschillende invalshoeken naar het gebied te kijken waar mijn afstudeerproject over gaat. Wat mijn werk uniek maakt is de manier waarop het complexe verhaal van placemaking, gentrificatie en stadsontwikkeling verteld wordt. Het concept van mijn verhaal is in afstudeeronderzoek specifiek gericht op het Merwe Vierhavengebied in Rotterdam, maar zou door het invullen van andere archetypen ook toepasbaar zijn op andere gebieden.

Ambities

Het zou mooi zijn als over 5 jaar de stad Rotterdam meer waardering heeft voor creatieve kapitaal, jonge (creatieve) ondernemers en het belang van een bruisend nachtleven, met diepgang en reuring. Daarom is het belangrijk dat er meer stemmen zijn die zich hierover uitspreken en hieraan meewerken. Ik hoop hieraan te kunnen bijdragen.

Geleerd tijdens de studie

Ik heb geleerd hoe waardevol het is om constant een verwonderende, verbeeldende, en onderzoekende houding aan te nemen, zoveel privé als op professioneel vlak. Op deze manier is het mogelijk om verbindingen in allerlei vormen te zien en te realiseren, op een meestal onverwachte en unieke manier.