Een theaterversie op de film Janneman Robinson en Poeh

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Mijn ontwerpbron; de film Janneman Robinson en Poeh, en het onderwerp van mijn artistiek onderzoek zijn een versterking op elkaar en daarom past dit op wat ik wil realiseren. Ik heb de film omgezet in een theatervoorstelling en hiervoor zijn 6 specifieke changementen ontstaan.
Kostuums
Reizen met verwondering
Lichtplan
`Scene verloop in maquette

Artist statement

Verwondering over de kleinste dingen ervaren, fantaseren en de realiteit en alledaagse zorgen vergeten, dit is wat ik mijn publiek wil laten ervaren. Sprookjes en verhalen, die ik omzet in beeld, zijn voor mij een uitvlucht en vaak ook een startpunt.
Laat je omringen, laat je knuffelen door mijn wereld, laat je overvallen en meenemen in mijn fascinaties.

Mijn medium is theatervormgeving. Ik werk vanuit vorm en silhouet, daarna ga ik pas kijken hoe ik het ga toepassen. Hierdoor wordt theatervormgeving meer dan alleen de begeleidende rol in een voorstelling. Door uitvergroting en uit het verband trekken van het alledaagse en door het spelen met contrasten roep ik heel specifieke gevoelens op, zoals geluk en verwondering. Zo trek ik mijn publiek in mijn wereld, op een kinderlijke maar niet kinderachtige manier.

Ik werk vanuit, maar ook voor een beleving. In het begin onderzoek ik het onderwerp tekstueel en voeg parallel een andere lijn toe met verschillende experimenten, zo verdiep ik mijn onderzoek. Deze 2 lijnen analyseer ik wat weer voor nieuwe vragen en nieuw materiaal zorgt. Ik stop pas als het goed is. Steeds kies ik één soort mechanisme waarop ik me focus. Zo laat ik iets wat je al duizenden keren hebt gezien nog een keer voor de eerste keer zien.
Ook werk ik graag vanuit een script en in collectief verband, waarbij iedereen dan zijn eigen taken heeft.

Ik ontwerp voornamelijk voor musical publiek; mensen, die een avondje plezier willen en voor een speciale ervaring komen. Ik laat je ervaren. Je hoeft niets, je moet niets, alleen jezelf overgeven aan mijn wereld.

Kunst is voor mij plezier ervaren, vermaakt worden. Je mag terug leunen, genieten zonder dat je iets hoeft. Je mag er alles van vinden, je mag met me mee, maar niets is verplicht.

een ontmoeting met een wereld die je nog niet kende
pak maar mijn hand, ik neem je mee
geen oordelen, geen zorgen, geen gedachtes
laat je meenemen en ervaar
vergeet je dagelijkse zorgen, vergeet de realiteit
voel je welkom in mijn wereld

Ambities

Mijn dromen en ambities nu zijn; Decor en/of kostuums ontwerpen voor een grote musical. Of thematisering ontwerpen voor een attractiepark/museum etc. Ik wil graag mensen meenemen in een specifieke wereld doormiddel van beeld, mijn wereld. Ik hoop dat ik over vijf jaar een aantal projecten heb mogen doen waarin dit mogelijk was. En dat daarna nog verder mag gaan uitbreiden, tot ik uiteindelijk bij mijn grootste dromen uitkom. Stiekem hoop ik dat ik ooit een musical award win voor 'beste vormgeving',

Geleerd tijdens de studie

Kunst is niet iets wat je maakt, kunst is iets wat je bent. Al het werk wat je maakt komt uit jezelf en daarom is het heel belangrijk om jezelf heel goed te kennen. In deze 4 jaar ben ik mezelf op meerdere fronten erg tegen gekomen, maar ik denk dat dit alleen maar goed is geweest. Dat mijn werk daar alleen maar sterker van is geworden. Na deze 4 jaar durf ik mijn uitspraak over een kunstopleiding meer dan hardop uit te spreken. 'Op een kunstopleiding leer je niet om kunst te maken, je leert geen specifiek vak, je leert in 4 jaar jezelf kennen. Met een lach en een traan, je goede maar ook zeker je slechte kanten. Je leert wie je echt bent en wat je wil'. Eigenlijk vind ik dat iedereen, al is het maar een jaar, een kunstopleiding zou moeten doen. Ik denk dat de wereld daar een stuk mooier van wordt.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

https://sofiesmits.myportfolio.com/

Verwondering

Hoe kan ik mijn publiek verwondering laten ervaren door mijn vormgeving?