Ander thema

Een slippertje maken

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
In het werk genaamd "Een slippertje maken" volg je een workshop over hoogdruk door middel van een uitleg over linoleum en gutsers. Je geeft bij deelname aan wat jouw schoenmaat is en krijgt een op schoenmaat gesneden stuk linoleum waarin je een eigen patroon eruit mag gutsen. Na het inleveren van jouw eindwerk worden daar bruikbare slippers van gemaakt om mee deel te nemen aan de installatie. In de installatie kun je door middel van verf en jouw vers gemaakte slippers eigen patronen en beelden maken en reageren op wat voorgangers al hebben bewandeld.

De workshop is geïnspireerd door de sneeuw kunstwerken van Simon Beck en het project genaamd Level van Hans Hemmert en laat publiek kennis maken met hoogdruk op een toegankelijke manier. Het geeft mogelijkheden en uitdagingen om een eigen patroon te verzinnen op schoen formaat en laat het publiek op elkaars voetsporen reageren.

Artist statement

Yardan Kizil (2001, Maastricht) maakt kunsteducatieve workshops waarbij je als kijker wordt uitgenodigd en uitgedaagd jouw eigen visie te verwerken binnen de opdracht. In zijn workshop verrast hij zijn toeschouwers door bekende technieken en materialen op een andere manier te benaderen dan ze gewend zijn. Hij renoveert bekende lessen en mengt die met speelse educatieve technieken zodat zijn leerlingen op een spannende en toegankelijke wijze een les ervaren.

Zijn huidige werk genaamd “Een slippertje maken” nodigt toeschouwers uit om met hoogdruk technieken en linoleum eigen slippers te maken en gezamenlijk zelfontworpen sporen achter te laten. Het werk leert je niet alleen je artistieke kant te ontdekken en te verwerken in een product op eigen maat, maar het laat je ook denken over welke stappen je wilt zetten aan de hand van hoe voorgangers deze workshop hebben bewandeld.

Geïnspireerd door Hans Hemmert’s project genaamd Level & de sneeuwkunstwerken van Simon Beck heeft Yardan in zijn huidige werk een speelse les gemaakt waarbij je zowel je eigen vaardigheden leert te verbeteren als te kijken hoe jouw keuzes worden beïnvloed door anderen die dezelfde route hebben gelopen.

Dus kom langs Een slippertje maken leer hoe je jouw voetafdruk kunt achterlaten door een zelfgemaakte setje slippers te maken. Bewandel jij jouw eigen weg of treed je in de voetsporen van jouw voorgangers?

Ambities

Over vijf jaar wil ik in loondienst zijn van een school waar ik mijn visie over kunsteducatie kan uitoefenen. Ik wil een masters in onderwijswetenschappen achter de rug hebben en rustig mijn weg binnen de organisatie omhoog werken om niet alleen de beeldende vakken maar ook educatie op zichzelf naar een hoger niveau te tillen.

Geleerd tijdens de studie

Het belangrijkste wat ik heb geleerd tijdens de studie is dat een organisatie net zo goed functioneert als dat hun visie en capaciteiten het toe laten. Je kan oneindig veel leerlingen met ambitie en de beste gereedschappen tot je beschikking hebben, maar als hun kaders niet de ruimte geven om nieuwe hoogtes te bereiken, dan kunnen ze beter ergens anders hun ambities achterna jagen.

Routes om kunst lessen te publiceren binnen het VO

In het onderzoek "Routes om kunst lessen te publiceren binnen het VO" is er gekeken naar de eisen waaraan een lessenserie moet voldoen om een publiceerbaar product te zijn. Daarna zijn er drie grote routes onderzocht waarbinnen het een lessenserie gepubliceerd kan worden; de eisen van de verschillende platformen en zijn de voor- en nadelen besproken. Hieruit is als product een infographic ontstaan waarop je overzichtelijk en snel de grote eisen kunt zien van alle drie de routes met de eisen om een publiceerbaar lessenserie te hebben.