Ander thema

Een Ode aan de bomen, Amsterdam

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
De diversiteit aan bomen op het Frederiksplein hebben al een eeuw lang stevig in de grond gestaan. Hoog boven de huizen uitrijzend, getuige van alle gebeurtenissen en bewegingen om hen heen.
Ze zijn de hoeders die voorkomen dat we in de zomer door smeltend asfalt moeten dwalen. Doordat ze met hete dagen gemiddeld 100 liter water per dag uitzweten, dienen ze tot grote natuurlijke verkoeling die nodig zijn om aangenaam op het plein te verblijven, buiten dat ze ook voor schaduw en sfeer zorgen.
Ze zijn belangrijk voor de leefbaarheid van de stad en het klimaat.

Dit uitgangspunt staat centraal in mijn project.

Tijdens het verkennen van de bomen begon ik met het identificeren van hun schors en wat voor leven zich daarin bevindt. “Wat leeft er in een boom die zich bevindt in de stad?" "Wat gebeurt er onder de grond, in de toppen en in het schors van de boom?” Met dit onderzoek ben ik gaan spelen met het verschalen van micro- naar macroniveau. De wereld van insecten en de verschillende levensvormen die in harmonie samenleven, is een inspiratie geweest voor dit ontwerp.
Het verwerken van deze details geeft een ander perspectief om het plein te benaderen en ervaren. Het onzichtbare zichtbaar en tastbaar maken.

Het doel is om bewustwording te creëren bij de bezoekers van het plein: “Wat betekenen deze bomen voor de stad?”

Artist statement

In het dagelijks leven ben ik voortdurend bezig met wat er om mij heen gebeurt door een observerende rol aan te nemen. Zo creëer ik een eigen blik op de wereld en reflecteer ik over wat er beter of anders kan in een ruimte, wijk of stad. Het bedenken van een plan waarmee ik iets kan betekenen voor een buurt of zijn omgeving. Ik ben een nieuwsgierig persoon en dat neem ik mee in mijn ontwerpende rol. Zo ontstaat er een verzameling aan woorden, beelden en gesprekken die ik meeneem in het proces naar het eindresultaat. Hierbij speel ik graag door digitaal en analoog te bewerken als mixed media om tot onverwachte visies te komen, met als resultaat speelse visualisaties en ontwerpen.

Ik kijk niet alleen vanuit mijn eigen perspectief, maar verplaats me ook in dat van een ander. Als ik voor een sociale omgeving ontwerp, moet het als een puzzelstukje passen dat niet alleen de esthetische waarde vervult. De gedachte dat wij als mens op deze wereld bovenaan het ecosysteem staan, is in mijn ogen incorrect; wij zijn onderdeel van een geheel. Deze denkwijze neem ik altijd mee om voor en met de natuur te werken. De informatie en wijsheid die de natuur met zich meebrengt, zijn voor mij een grote inspiratiebron.

Ambities

Als ontwerper kijk ik met een open blik naar de toekomst, vol mogelijkheden die ik graag nog wil verkennen. Om te blijven experimenteren, nieuwe samenwerkingen aan te gaan en verschillende passies in de praktijk te ontdekken.
Met mijn vooropleiding in interieur heb ik een grote voorliefde voor het inrichten en advies geven. Doorheen de verschillende projecten afgelopen jaren, stage en het afstudeerproject ligt er voornamelijk een passie voor ontwerpen met en voor de stedelijke leefomgeving. Deze verschillende interesses wil ik de komende jaren ontdekken en mijzelf laten leiden door de ervaringen in de verschillende vakgebieden om door te groeien als ontwerper. Ik zie mij als ontwerper in ontwerpbureaus zoals Studio 1:1, RAUM of cultuurhuizen.

Geleerd tijdens de studie

Hoe benader ik verschillende vraagstukken? De vrijheid die de HKU gaf om onderwerpen uit te diepen op mijn eigen manier. Dit zorgde ervoor dat ik een eigen werk en denkwijze ontwikkelde. Door middel van vele verschillende samenwerkingen, seminars, minors en stage heeft het mij geholpen te kunnen positioneren in de wereld en wat ik kan bijdragen als maker.