Ander thema

Een fanbase opbouwen voor Apeshit

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Het opbouwen van een fanbase is cruciaal voor artiesten. Een toegewijde fan is de kern van het economische model voor een artiest of band. Een grotere fangemeenschap betekent meer verkoop van albums, meer streams en de kans om hits te scoren. Fandoms zoals de Swifties van Taylor Swift en The Beyhive van Beyonce, vertegenwoordigen actief hun idool en vormen samen een gemeenschap waarin fans onderling stevig contact hebben via de social media platformen. Zij dragen hun idool. Dit afstudeeronderzoek geeft de band Apeshit inzicht in hun fanbase.
Het probleem dat Apeshit ervaarde was dat zij het enthousiasme van de fans tijdens de concerten (nog) niet terugzien in het aantal streams op Spotify of als volgers op social media. De vraag is: hoe kunnen zij een duurzame band opbouwen met de fans die ze al hebben en hoe bereiken en binden ze nieuwe fans aan de band. Kunnen we superfans maken van de fans die er al zijn? We gaan hiervoor op zoek naar een goed verhaal over de band om deze uit te dragen.
Alles wordt verzameld in een brandbook. Het brandbook wordt gebruikt als een gids waarmee consistentie komt in de branding en communicatie naar de fans. Het bevat het verhaal van de band, de visuele identiteit en richtlijnen voor sociale media.

Artist statement

Van jongs af aan ben ik bezig met muziek en in meer of mindere mate fan van diverse bands en artiesten en door mijn stage bij Universal Music Group waar ik de kant van de artiest tot relatie met de fan heb gezien, ben ik expert in het opbouwen van fanbases en weet ik precies wat fans willen van hun idool en wat de artiest verwacht van de fans.

Ambities

Ik zie mezelf in de toekomst werken in projectmatige omgeving waar ik mijn creatieve denken kan in zitten voor bijvoorbeeld de marketing of brandingen van artiesten.

Geleerd tijdens de studie

Ik heb mezelf zien groeien in het contact leggen met andere mensen uit het werkveld en heb ik een mooi netwerk opgebouwd. Dit is zeker iets wat ik meeneem in mijn professionele ontwikkeling na de studie.

Stage Universal Music Group

Bij Universal Music Group (UMG) vertegenwoordigen ze artiesten als The Weeknd, U2, The Rolling Stones, Duncan Laurence, Anouk, The Beatles, Kensington en Ariana Grande. Zij omarmen de toekomst en spelen in op de veranderingen binnen de muziekindustrie. Hierbij zetten ze alle nieuwe kennis en mogelijkheden in om muziekliefhebbers zo gemakkelijk mogelijk in contact te laten komen met alles wat met goede muziek te maken heeft. Daarmee is UMG een bepalende speler binnen de muziekindustrie. Tijdens mijn stage heb ik van alles mogen leren over de muziek industrie, heb ik mogen werken voor en met verschillende artiesten en heb ik vette content gemaakt voor de social media kanalen van de artiesten die aangesloten zijn bij UMG.