Diversiteit en inclusiviteit

Echo's van Indië

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
“Om te weten waar je naartoe gaat, moet je weten waar je vandaan komt.”

Als 3e generatie Indo (Persoon met Indonesisch en Europees bloed, met een koloniale afkomst) groeide Lara op met de mooiste verhalen over Nederlands-Indië. Verhalen over majestueuze dieren, mystieke energieën en een zeker gevoel van vrijheid. Het creëerde een idyllische wereld in haar hoofd en een heimwee naar een plek die ze niet kent.

Haar grootouders groeiden op in Nederlands-Indië en kwamen na de onafhankelijkheid van Indonesië naar Nederland. Ze behoren tot de eerste generatie Indo's. Het huis van haar grootouders was en is nog steeds haar veilige plek. Hier maakte ze voor het eerst kennis met de verhalen over hun verleden. Met ‘Echo’s van Indië’ onderzocht ze haar familiegeschiedenis en de oorsprong van haar nostalgische gevoelens voor Indonesië.

Dit mixed media-project nodigt je uit om te luisteren naar de verhalen waarmee Lara opgroeide en bevraagt ​​ook de verhalen die onverteld bleven. De fotografie is een combinatie van nieuw beeld en archiefmateriaal, gevonden in een museumarchief of in familiearchieven. Het videomateriaal is een poëtische vertaling van hoe zij samen met haar gezin haar jeugd beleefde.

Artist statement

Het interesseert mij hoe cultuur en gebruiken worden doorgegeven van generatie op generatie en hoe dit verandert per generatie. Momenteel ben ik bezig met projecten waarmee ik vooral mijn eigen Indische achtergrond onderzoek. Ik wil hiermee ruimte maken voor het koloniale verleden en bijdragen aan de dekolonisatie beweging. Toch wil ik niet een activistische houding aannemen of geschiedenis bijleren maar vooral laten zien dat de effecten van de koloniale tijd nog steeds doorwerken in de huidige tijd.
Met mijn project onderzoek ik mijn geschiedenis en onderzoek ik waarom ik een idyllische wereld heb gecreëerd in mijn gedachten wanneer ik denk aan Nederlands-Indië. Met archiefmateriaal en nieuw beeld onderzoek ik mijn geschiedenis en met poëtische videofragmenten boots ik mijn jeugd bij mijn opa en oma na. Zo neem ik je mee naar mijn veilige haven bij hun thuis en vertellen zij verhalen van vroeger in Indië, maar komt ook de stilte van het vaak onbesproken verleden aan bod.

Ambities

De aankomende jaren wil ik gebruiken om verder te ontwikkelen en mijn praktijk uit te bouwen. Ik zou een project willen maken in Indonesië als vervolg op mijn afstudeer project. Een expositie om beide werken vervolgens te kunnen tonen lijkt mij een mooi streven voor daarna.

Geleerd tijdens de studie

Tijdens de studie heb ik een basis mee gekregen om mijn makerschap verder te gaan vormen. Ik heb veel geleerd over beeldtaal en het analyseren van beeld. Onderzoek doen naar de onderwerpen die mij interesseren en het doen van zelfreflectie zowel voor mijn werk als op persoonlijk vlak.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

Project delen is helen publicatie
Stage Rob Hornstra
Pop-up tentoonstelling Amicitia Amersfoort
Gezamenlijke publicatie afstuderen
Gezamenlijke expositie Maritiem Museum Rotterdam (opening Oktober 2023)