Mode
Print
Kleding
Print
Kostuum
Social design
Designtrends
Ander maatschappelijk thema

EASIE SPEAKING

Tessa van Roosmalen
About Live events
The presentor has activated the presentor mode. Would you like to follow?
Follow presentor
You are following the presentor.
Stop following presentor

EASIE SPEAKING

Tessa van Roosmalen

Artist statement

Tessa van Roosmalen identificeert zich als kledingontwerper die zich afvraagt waarom mensen de kledingstukken dragen die ze dragen. 

Geïnspireerd door waargebeurde verhalen en het bespreekbaar maken van maatschappelijke onderwerpen maakt zij vertalingen naar kleding met een positieve toon. Deze eigen toon van ontwerpen heeft ze eerder toegepast Easie Speaking, een project dat gaat over link tussen illegale barren tijdens de drooglegging in Amerika en de actuele illegale corona feestjes. De sfeer die voortkomt uit maatschappelijke verhalen vertaald Tessa naar prints, moulages en vormen die gedragen kunnen worden. 

Het ontwerpproces begint met het maken van collages die dan het uitgangspunt worden voor eigen gemaakte prints. Ook speelt een eigenontwikkelde moulage techniek een belangrijke rol in de silhouetten en details van haar ontwerpen. In Easy Speaking herken je het oog voor kleine details zoals ruwe afwerkingen en rafelende randen. Tessa laat haar werk spreken middels collecties waarin haar speelse, losse en praktische handschrift kenmerkend is. Met haar collecties laat Tessa draagbaarheid met kunst samen komen, om zo het ultieme item voor de drager te maken dat niet gevoelig hoeft te zijn voor trends. Het is haar doel kleding te maken waar het, naar haar mening, voor bedoeld is; als iets draagbaars, onderdeel van je identiteit en als iets wat aansluit op je gevoel. 

Daarnaast is bijdragen aan een duurzamere toekomst en een kledingstuk als alledaagse gebruiksvoorwerp te mogen zien als vakmanschap erg belangrijk.

Product statement

De fascinatie waarmee dit project begonnen is, gaat over Speakeasies. Tussen 1920 en 1933 was alcohol verboden in Amerika, dit noemen we de drooglegging. Veel mensen waren het niet eens met dit verbod en wilden alcohol blijven drinken. Hierdoor ontstonden er verstopte, illegale barren waarbij alcoholische dranken nog steeds geschonken werden. Deze barren noem je speakeasies. De brutale houding van mensen die hierbij kwam kijken, intrigeert me enorm. Mensen wisten heel goed dat het niet mocht en waarom het illegaal was. Maar toch deden ze het. Hierin zag ik ook een duidelijke link met de huidige coronatijd. Een van de maatregelen in de coronatijd is de beperking van samenscholing. Echter komen er regelmatig nieuwsberichten voorbij over illegale corona feestjes en samenscholingen. Met dit project wil ik een link leggen met de situatie rondom de Speakeasies en de situatie van nu rondom de illegale corona feestjes. De kijker moet de sfeer die zich hierbij afspeelt laten zien en voelen. Ik wil ze zin laten krijgen in deze gelegenheden. Níet omdat ik mensen wil aansporen hieraan mee te doen, maar omdat ik mensen op een andere, begripvolle manier naar de situatie wil laten kijken. 

Ik ben mijn project, genaamd EASIE SPEAKING, gestart met het maken van collages. Deze collages bestaan uit sfeerbeelden en foto’s van speakeasies en corona feestjes. De inspiratie voor het maken van mijn prints heb ik uit deze collages gehaald. In deze sfeerbeelden ben ik op zoek gegaan naar unieke elementen die ik heb vertaald naar prints. bijvoorbeeld de rook van een sigaret, waarmee ik tot nieuwe patronen ben gekomen. Ik heb deze prints gemaakt met de programma’s Illustrator en Photoshop. Vervolgens heb ik de patronen op mijn gekozen stoffen gesublimeerd. Dit resulteerde in de juiste kleuren en scherptes om de ruwe en elegante sfeer goed neer te zetten. 

De inspiratie van de vorm voor de kledingstukken heb ik gebaseerd op wat bezoekers van speakeasies en corona feestjes dragen. Ik heb hierbij voornamelijk gelet op de basisvormen en silhouetten die passen bij het onderwerp. Vormen die bijvoorbeeld veel terugkwamen zijn de crop tops voor vrouwen tijdens de corona feestjes en de overhemden voor mannen in de speakeasie barren. Door de vormen te gaan mouleren met losse lappen ben ik tot mijn eindproduct gekomen. Tijdens het mouleren, experimenteerde ik met veel onafgewerkte en rafelende stukken die soms heel los hingen of ruw vast zaten. Hierbij was mijn doel om een ruw en elegant beeld neer te zetten. Daarnaast heb ik gewerkt met grove openingen en verschillende lagen schoudervulling om de sfeer te verbeelden. Alle elementen samen geven het brutale karakter van de speakeasies en de corona feestjes weer. 

Tessa van Roosmalen

 

E-mail: tessavroosm@hotmail.com

instagram: @ tessa.vanroosmalen

Telefoonnummer: 06-31056906

LinkedInTessa van Roosmalen | LinkedIn


Special Thanks to:

Video: Pascual Amade, Owen Cicilia, Marc Edelenbos

Models: Rune de Beer, Mees Wonders, Pilar Madimin, Juul Vermorken, Emma Pastoor

MUAH's: Shannon Pel, ShanShanstudio

Sound: Thijme Ebskamp

Photography: @Photosbylonneke