Duurzaamheid en circulariteit

Duurzame collectie '22-'23

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Mijn eindproject bestaat uit één item die op zichzelf al een veelzijdige collectie vormt. Dit is mogelijk doordat het item aan te passen is in vorm, lengte en stijl, hierdoor ontstaan er talloze opties. Het item zelf is een ‘tube dress’ die door middel van linten op allerlei verschillende manieren gestrikt kan worden, waardoor deze jurk transformeert van chique, naar cocktailjurk, of een sportieve look. Deze veelzijdigheid maakt de collectie intrigerend en biedt eindeloze mogelijkheden voor creativiteit en persoonlijkheid.

Ik heb er voor gekozen om mijn eindproject volledig om duurzaamheid te laten draaien, omdat op dit moment de fast fashion industrie de op één na meest vervuilende industrie op de wereld is, waarbij mens, dier en milieu geschaad raken. Als ontwerpster wil ik hier niet aan bijdragen, terwijl ik ontzettend van mode houd. Daarom kies ik voor een duurzame werkwijze. Er komen ontzettend veel punten kijken bij duurzame mode, waarvan is het gemaakt, door wie is het gemaakt, hoe is het gemaakt, wat gebeurt er in de toekomst mee? Om al deze vragen te kunnen beantwoorden ligt de focus binnen mijn project op emotional durable design, upcycling, de werkomstandigheden en tijdloosheid.

Dit eindproject laat zien wat voor ontwerpster ik ben en wil zijn. Ik ben een maatschappelijk en duurzame ontwerpster die streeft naar het creëren van een diepere band tussen het kledingstuk en de drager. Het gaat niet alleen over het uiterlijk van het kledingstuk, maar ook het verhaal en de waarde die het kledingstuk met zich meedraagt.

Artist statement

Ik ben een maatschappelijke en duurzame ontwerpster. Dit houdt in dat bij alles wat ik maak ik denk aan de wereld om mij heen en hoe ik ervoor kan zorgen dat ik kan maken zonder mens, dier en milieu te schaden. Met mijn werk streef ik ernaar om een positieve verandering teweeg te brengen in de mode industrie, omdat ik me bewust ben van de onrechtvaardigheid en schadelijke gevolgen die voortkomen uit de fast fashion industrie. Om hier niet aan bij te dragen heb ik ervoor gekozen mezelf te specialiseren in duurzaam ontwerpen.

Mijn passie ligt bij het ontwerpen van unieke en tijdloze kledingstukken. Hierbij speelt duurzaamheid een centrale rol. Ik maak gebruik van restmaterialen die anders weggegooid of verbrand zouden worden en ik zorg ervoor dat mijn kledingstukken met vakmanschap worden gemaakt. Denk hierbij aan prachtige stoffen, patronen die ik zelf heb aangepast en nette afwerkingen.

Wat mijn ontwerpen onderscheidt van anderen is de focus die ik leg op emotional durable design, upcycling, de werkomstandigheden en tijdloosheid. Al deze onderwerpen zijn verweven in mijn ontwerpen, die altijd een maatschappelijk onderwerp reflecteren. Door de manier waarop mijn ontwerpen tot stand komen, wil ik een voorbeeld zijn en ervoor zorgen dat toekomstige generaties op een fijne manier kunnen blijven leven op deze planeet.

Ik geloof in de kracht van mijn ontwerpen als een middel om positieve impact te maken en bij te dragen aan een duurzame mode industrie. Samen kunnen we de modewereld transformeren naar een verantwoorde en ethische industrie.

Ambities

De komende jaren ga ik nog verder studeren in ondernemerschap- en retail management. Hierbij wil ik mijn ontwerperschap gaan combineren met het ondernemerschap om uiteindelijk mijn eigen duurzame mode label op te zetten. Ik kijk er ontzettend naar uit om te gaan ontdekken wat de toekomst mij verder nog gaat brengen en de ervaringen die ik op zal doen.

Geleerd tijdens de studie

Tijdens mijn studie heb ik een dieper inzicht gekregen in mijn interesses, ambities en hoe ik deze het beste naar buiten kan brengen. Dit zijn waardevolle ontdekkingen voor mij geweest die mijn persoonlijke groei als ontwerpster hebben bevorderd. Ik heb geleerd hoe ik een kritische houding kan aannemen om zo goed te kunnen reflecteren op mijn werk en te verbeteren waar nodig. Deze studie heeft mij veel vrijheid geboden om mijn eigen stijl te ontwikkelen en mijn creatieve proces op een goede manier te stimuleren. Ik ben enorm gegroeid in de afgelopen 4 jaren door alle ervaringen die ik heb opgedaan. Ik kijk er ontzettend naar uit mijn ontwikkeling voort te zetten als een gepassioneerde en zelfverzekerde ontwerpster.