Ander thema

Down Under

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
In het eindexamenwerk ' Down Under' wordt je meegenomen op een reis door de Australische Outback. Geïnspireerd door een waargebeurd verhaal, brengt deze stopmotion geanimeerde korte film je naar een plek waar schoonheid en ongemak samenkomen. Door de miniatuur sets en wat 'opmerkelijke' poppen, word je in deze tactiele wereld gesleept die je laat afvragen wat nu werkelijkheid is.
Still from film
Still from film
Still from film

Artist statement

Meet Emma Dorren

Terwijl het fluweelzachte duister zich zorgzaam over de in slaap sukkelende stad krult, wordt één raam nog opgelicht door een eigenwijs flikkerend lichtje. Emma schrikt wakker. Shit! Hoe lang heeft ze liggen soezen in de loom makende dampen van olieverf en hobbylijm? Ze tilt haar hoofd van het bureau en wrijft de slaap uit haar ogen. De korst van de half opgegeten boterham staat in haar wang. Aan de wijsvinger van haar rechterhand kleeft een klein handje dat gemaakt is van papier-maché. Emma kijkt er verdwaasd naar. Oh ja, dát was ze aan het doen!

Inmiddels volledig wakker stopt ze de boterham snel in haar mond terwijl ze het kleine handje voorzichtig van haar vinger peutert. Voor haar, tussen de potjes verf, proppen krant, tubes lijm en een berg kwasten, potloden, pennen en stiften ligt de pop van de Grote Vriendelijke Neus.

Als gepassioneerd poppenliefhebber en kunstenaar maakt Emma eigenzinnige animaties waarbij ze stop-motion animatie als haar favoriete medium gebruikt. Hiervoor maakt zij gebruik van zelf vervaardigde modellen, poppen en decor. Gedreven door haar unieke mix van secuur vakmanschap, speels voorstellingsvermogen, scherpe intuïtie en een recalcitrante vleug zwarte humor creëert zij uit tastbare materialen wonderlijke karakters en personages die ze vervolgens op het scherm tot leven wekt. Haar liefde voor het excentrieke maakt dat ze altijd verder kijkt dan de gebaande paden en geen uitdaging schuwt en op ongeplaveid creatief terrein helemaal in haar element is. Haar stukken, zich vaak presenterend als grillige fantasieën, vereisen een feilloze beheersing van haar vak, zorgvuldige overwegingen van elk element en detail en een technische uitvoering. Terwijl haar kunst haar verbeeldingskracht en competenties samenbrengt, creëert zij verhalen die zich op nauwgezette en boeiende wijze manifesteren. Met haar werk biedt ze een bijzondere visuele ervaring die de kijker meeneemt op een meeslepende reis en laat hunkeren naar meer.

Inmiddels is de nacht al lang gevallen. Emma kijkt naar buiten en ziet hoe de sterren aan hun dans aan de donkerpaarse hemel beginnen. Ze pakt pen en papier en schrijft op: ‘sterren dansen aan de hemel’. Ze kan de poppen ervan al voor zich zien.

De Neus is inmiddels klaar. Zijn lange armen met kleine handjes bungelen slungelig langs zijn neuzenlichaam. Zijn grote voeten houden hem stevig overeind. Morgen zal Emma het decor opzetten en gaat de Neus aan zijn zoektocht naar de pizza beginnen. Ze grijnst naar hem, klikt het licht uit en loopt naar de slaapkamer. In het donker grijnst de Neus terug.

Ambities

Zelf vind ik het hebben van een vijfjarenplan wat beklemmend en onrealistisch aangezien ik nog zo ontzettend veel te leren en ontdekken heb binnen mijn eigen makerschap. Mijn ambitie is (en is altijd zo geweest) om werk te maken waar ik mijzelf altijd een nieuwe en grotere uitdaging geef, nieuwe media ontdek en mijzelf blootstel aan een grote variatie aan inspiratiebronnen en dit weer te gebruiken om een wereld te creëren waarin men zich kan laten fascineren.

Geleerd tijdens de studie

Wat voor mij het meest waardevol is geweest tijdens mijn studie, zijn mijn medestudenten, of beter gezegd, mijn vrienden.
Ik heb zo ontzettend veel geleerd van de mensen om mij heen. Samenwerken en sparren en ook gewoon heel veel lachen met elkaar.
Hier heb ik de meeste steun en kracht uitgehaald om mijn studie af te ronden.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

Animaties
SNIFF (2021)
Trash Talk (2021)
2 voor 12 | Praying Mantis (2020)
3.14 (2019)
Grief (2018)

Puppet/live performance
Jan-Tienus en Miranda - 'Hoe eet je een Tompouce?' (2022)