Privacy en ethiek

Doodzwijgen

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Mijn overgrootvader was een NSB’er. Zijn gegevens, samen met die van 300.000 andere ‘foute’ Nederlanders, liggen achter slot en grendel in het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR). Op 1 januari 2025 komen al deze gegevens na 80 jaar vrij. De Tweede Wereldoorlog lijkt ver in het verleden en samen met mijn moeder ga ik op onderzoek uit. Waarom voelde zij zich vanaf haar 17e genoodzaakt om enkel met haar voornaam door het leven te gaan? En wat gebeurde er met mijn opa toen de man des huize zijn straf uit moest zitten? Hoe moeten we omgaan met de openbaring van zo’n beladen archief?
Still uit de film.
Still uit de film.
Still uit de film.

Artist statement

In mijn werk maak ik graag het onbespreekbare bespreekbaar. Op deze manier hoop ik een steentje bij te kunnen dragen aan het tegengaan van de individualisatie en polarisatie van de maatschappij. Door grote thema’s te belichten vanuit een intieme invalshoek probeer ik ingewikkelde, politieke en juridische kwesties behapbaar en herkenbaar te maken. In de vertelvorm van documentaire voel ik mij het meeste vrij.

Ambities

Naast documentaire maken doe ik production design. In de komende vijf jaar hoop ik die twee verschillende departementen van film meer te kunnen combineren.

Geleerd tijdens de studie

Wat de studie mij vooral gebracht heeft is de ruimte om mezelf te ontwikkelen binnen de veilige muren van de school en daarmee ook een netwerk op te bouwen.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

Mijn afstudeerdocumentaire 'Doodzwijgen' wordt in september vertoond op Omroep GLD.