Gezondheid en welzijn

Dertien

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Het overgrote deel van de mensen met een angststoornis, eetstoornis of depressie is vrouw. Waarom dat zo is, weet niemand precies. Wat we wel weten is dat als jongens en meisjes in de puberteit komen, er iets opvallends gebeurt: het zelfvertrouwen van jongens groeit terwijl dat van meisjes daalt.

De korte documentaire Dertien vertelt het verhaal van drie jonge vrouwen die alledrie rond hun dertiende levensjaar zijn ingehaald door hun onzekerheden. Ze hebben psychische problematiek ontwikkelt die ze nog altijd dagelijks met zich meedragen. Als we langzaam meer inzicht krijgen in het ontstaan van hun problemen, vragen we ons af: was dit te voorkomen?

Artist statement

Mijn werk is maatschappelijk betrokken en intiem. Bij degenen die ik portretteer zoek ik naar zowel hun kracht als kwetsbaarheid. Altijd met het doel ongrijpbare thema's en verhalen inzichtelijk te maken. Als er emotionele betrokkenheid ontstaat bij de kijker, en mijn film daarmee iets in beweging zet, is mijn doel bereikt.

Ambities

Met mijn afstudeer documentaire belicht ik een klein deel van een maatschappelijk probleem. Ik zou graag nog wat dieper in dezelfde thematiek willen duiken. Bijvoorbeeld door het maken van een langere documentaire. Verder hoop ik na mijn studie vlieguren te maken als regisseur.

Geleerd tijdens de studie

Voordat ik aan mijn studie begon, dacht ik dat ik als een goede documentairemaker vooral heel onzichtbaar moest zijn. Zo stil mogelijk met een camera in een hoekje zitten en observeren, om bijzondere verhalen vast te kunnen leggen. Nu weet ik dat ik mijn blik als maker niet moet onderschatten. Juist door ruimte in te nemen en de regie in handen te nemen krijgen scènes diepte en betekenis.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

Eerder werk:
Regie Vierdelige HUMAN webserie 'Ik kom niet uit Sri Lanka' (2019) NPO3
https://www.npo3.nl/3lab/makers/lisa-grooters
Regie Korte documentaire Zolang we samen zijn (2018) Selectie Rotterdams Open Doek
https://m.facebook.com/RotterdamsOpenDoek/photos/-filmselectie-decembervandaag-uitgelicht-zolang-we-samen-zijn-van-lisa-grooters-/1850228101770658/