Duurzaamheid en circulariteit

Dear SCOBY, answer me!

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
De installatie is een zoektocht naar communicatie met de Kombucha SCOBY en een roep om hulp naar micro-organismen die vol evolutionaire kennis zitten en essentieel zijn voor onze overleving op aarde.

Een SCOBY is de naam voor de samenwerking tussen bacteriën en gisten die de drank Kombucha fermenteren. Deze microben produceren een witte laag cellulose als bijproduct, waardoor een huid op het oppervlak van de vloeistof ontstaat. De geborduurde vragen op de SCOBY's zijn een poging om antwoorden te krijgen van de microben. Kunnen ze me adviseren over problemen die mensen in de wereld hebben veroorzaakt? Hoe zullen ze reageren op mij, mijn vragen en mijn bekentenissen? En kan ik andere manieren vinden om de aandacht van SCOBY te trekken?

Artist statement

Het onderzoeken van mijn verbinding met de natuur is mijn grootste drijfveer om kunst te maken. Door wetenschap als inspiratiebron en als compagnon te zien, ontstaan er projecten waarin ik thema’s als duurzaamheid, natuurlijke materialen, microbiologie en levende kunst centraal zet. Daarbij ontstaat vaak een combinatie tussen installatiekunst, video, fotografie, biomaterialen en textielbewerking.

Ambitions

Mijn ambitie is om, binnen mijn makerschap, altijd dicht bij mezelf en mijn passies te blijven. De komende jaren wil ik de combinatie tussen kunst en wetenschap verder onderzoeken door meer projecten te starten waarin (micro)biologie, ecologie, en duurzaamheid mij inspireren om nieuwe verhalen te vertellen.

Learned during the studies

Tijdens mijn studie ben ik erachter gekomen dat het je enorm kan inspireren om je blik eens te verbreden naar andere studies. Zo ontstond mijn passie voor BioDesign toen ik een semester mee liep bij Product Design. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik de combinatie wilde vinden tussen fysieke (bio)materialen en mediatechnieken, zoals fotografie en video. Dus door verder te durven kijken dan mijn eigen studie, ontstond een fascinatie die mijn makerschap verrijkte.