Ander thema

De schoonheid van ambacht

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Het is een onderzoek naar eigen interpretatie van(motieven) kant. Eerst heb ik printen gemaakt van mijn eigen getekende kant motieven. Ik heb gewerkt in lagen (digitaal) en ben ik tot beeldmateriaal gekomen. De printen heb ik afgedrukt op papier en heb ik met ijzerdraad en papier mijn eigen touw gemaakt om te kunnen 'haken'. Dat heb ik weer verwerkt als materiaal/product.

Artist statement

De schoonheid van ambacht

Ambacht: het betekent maken, secuur werk, toepassing van kennis of een dienst in de praktijk.

In de tijd van 'nu', waar technologie een grote rol heeft gekregen, gaat het steeds meer ten koste van het ambacht. Men denkt dat we alleen het beroep verliezen, maar het is ook een verlies van tradities, herkomst, werkwijzen, een school en de kern.

In mijn werk heb ik als inspiratiebron en materiaal gekozen voor 'kant' en het maken ervan. Ook kant wordt steeds minder gemaakt en gebruikt, de waarde en de kijk op het materiaal en de kennis ervan worden steeds meer onderschat. Ik als maker wil de schoonheid van ambacht op mijn eigen manier weer naar voren brengen. Het secuur werk, de hoeveelheid tijd en liefde, en de potentie van het materiaal weer bij de kijker neerleggen door eigen interpretatie ervan. De motieven terughalen in verschillende materialen die om ons heen kunnen liggen en de motieven verwerken in materialen of voorwerpen. Op deze manier wil ik het belang van de kennis laten zien, dat het nog steeds evenveel waard is, ook in de tijd van 'nu'. Dat er genoeg mogelijkheden zijn door middel van hervorming en bewerkingen voor het materiaal en de kennis die je weer op verschillende manieren kan meenemen in ons dagelijks leven.

Omdat kant haken van 'hun' tijd is, betekent het niet dat ik mijn eigen kant niet kan maken in de tijd van 'nu'.

Elmas Canatan

Ambities

Ik wil graag mijn eigen merk en een eigen atelier (werkplaats/office) gaan openen. Een plek met mijn eigen regels. Waar ik oneindig creatief bezig kan zijn en niet mezelf beperk tot alleen kleding maar ook mezelf blijf ontwikkelen in andere creatieve sectoren. Dat ik samenwerking aan ga, mijn doelgroep verbreed en meer mensen kan bereiken met mijn werk. Dat ik ook op social media een grote groep kan bereiken en dat ik mijn marketing skills daar in verder kan ontwikkelen.

Geleerd tijdens de studie

Tijdens mijn studie heb ik heel veel geleerd. Naast het praktijkwerk, technieken en experimenteel onderzoek heb ik geleerd wie ik als ontwerper ben. Het is een zoektocht naar ontdekking en naar dat wat je allemaal kunt. Het is ook leren om dichtbij jezelf te kunnen blijven. De kijk van buitenaf is heel belangrijk, feedback moet je aannemen om jezelf verder te kunnen ontwikkelen, maar aan het eind van de dag ben jij de 'maker'. Het is jouw idee, gevoel, ervaringen en kijk. De kunst ligt in jouw handen om jouw wereld toegankelijk te maken voor de kijker.