Zorg en welzijn

De Saffier in beeld, jonkies en ouchies onder één dak

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Veranderingen in de zorg leidden jaren geleden tot sluiting van voormalig verzorgingstehuis Tolsteeg. Met het oog op het toen al groeiende tekort aan betaalbare woningen en toenemende eenzaamheid gaf Gemeente Utrecht de ontheffing op de maatschappelijke bestemming op, om deze gedurende tien jaar om te zetten in een woonbestemming.
Augustus 2015 was het begin van deze waardevolle woongemeenschap, waar ouderen, studenten, starters en bijzondere doelgroepen gezamenlijk wonen. De ‘jonkies’ en ‘ouchies’ zoals je dat op z'n Utrégs zegt, onder één dak. De jaren vliegen voorbij en zo komt het eind van deze tien jaar in beeld. Hoe ziet de toekomst van de Saffier eruit? Blijft deze waardevolle plek bestaan? Vragen waar nog geen antwoorden op zijn. Maar één ding is zeker en dat is dat we een plek zoals de Saffier moeten koesteren. Doormiddel van mijn illustraties wil ik anderen bewust maken van hun omgeving en geef ik aandacht aan plekken, personen en dingen waar we geneigd zijn overheen te kijken. Daarom neem ik je mee door de Saffier en laat ik je door mijn blik kennis maken met deze plek.
Vaste prik
Naast dansen ook kletsen
Dansavonden in de binnentuin
De receptie, de plek waar jong en oude voor een praatje of luisterend oor komt.

Artist statement

Opgeroeid op het Waddeneiland Texel, waande ik mij als klein meisje als een ware strandjutter. Altijd zoekend naar schelpen, schatten en de verhalen achter deze vondsten. Vondsten waar menig mens overheen kijkt. Als illustrator met een jutters oog geef ik aandacht aan de verhalen achter personen, omgevingen en of voorwerpen waar we geneigd zijn overheen te kijken en vormen deze een grote inspiratiebron voor mijn makersschap.

Ambities

Mijn grootste illustratie droom is toch wel het maken van een graphic novel. Daarnaast zou ik het geweldig vinden om een getekende journalistieke column te blijven maken en meer aandacht op deze manier van maken te vestigen.

Geleerd tijdens de studie

Het belangrijkste wat ik tijdens mijn studie heb geleerd is te vertrouwen op mijn eigen makersschap en gevoel. Ook het experimenteren met materialen en onderwerpen hebben ervoor gezorgd dat ik mijzelf kan blijven uitdagen en verrassen.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

Familieverhalen, IndebuurtUtrecht, UITmagazine (2021)

Ontmoetingsbank Griftpark Utrecht op initiatief van Alzheimer Nederland Gemeente Utrecht, samenwerking met Odense Huis Utrecht, Alzheimer NL, Luc4me, Gemeente Utrecht en Hogeschool Utrecht; Anne Sikma (2022)

Expositie Buurtbeeld, Bibliotheek Hoograven, Smaragdplein Utrecht (2022)

Expositie Kunstreis op Hoograven, Oud Stadhuis Utrecht (2022)

Expositie Kunstreis op Hoograven, Musketon Lunetten Utrecht (2023)

Publicatie Pensioenfons Zorg & Welzijn Leren van Andre Kuipers (2022)

Stage NRC

Nieuwkomers NRC, getekende journalistiek column met Willemijn Schilten (2022/2023)

Workshop getekende journalistiek; de Saffier in beeld (2023)