Ander thema

De route naar ondernemen

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Meerdere keren tijdens mijn studie is het idee gewekt dat kunstenaars niet kunnen ondernemen. Dit verwonderde mij omdat ik tijdens mijn mbo-studie veel studenten een eigen creatieve onderneming zag oprichten. Hoe kan het dan dat kunstenaars hier moeite mee hebben? Dit is het uitgangspunt voor mijn onderzoek geworden. Tijdens mijn onderzoek is er gekeken naar het aanbod voor hulp rondom ondernemersvraagstukken voor kunstenaars en creatievelingen in Zwolle.
Om het aanbod in kaart te brengen is er onderzoek uitgevoerd aan de hand van interviews, observaties en informele gesprekken. De interviews en informele gesprekken zijn uitgevoerd met verschillende organisaties die hulp aanbieden, de doelgroep, kunstenaars en creatievelingen. De observaties zijn uitgevoerd bij workshops over ondernemerschap.
Door middel van deze methodes zijn er verschillende resultaten naar voren gekomen. Zo is gebleken en dat er een divers aanbod is van organisaties die hulp aanbieden. Echter weet de doelgroep deze organisaties lastig te vinden en ervaren zij het aanbod als klein. Daarnaast vindt de doelgroep het lastig om algemene informatie te vinden over het starten van een onderneming.
Om ervoor te zorgen dat de doelgroep gemakkelijker informatie kan vinden over het ondernemerschap, is er een samenwerking aangegaan met Creative Works. Samen met hen is er gekeken naar een oplossing voor de doelgroep. Door middel van een brainstorm en verschillende testen is er een ontwerpoplossing tot stand gekomen.
De ontwerpoplossing is een routekaart voor creatieve ondernemers in regio Zwolle. Aan de hand van deze routekaart kan de doelgroep op een laagdrempelige manier informatie verkrijgen.
De routekaart is vormgegeven in een poster, aan de hand van verschillende testen is de juiste vorm van de routekaart ontstaan.
De poster heeft QR-codes die na het scannen informatie tonen. De doelgroep krijgt hiermee een overzichtelijke informatiestroom.
De poster is onderdeel van een pakket waarin ook sociale media berichten zijn vormgegeven.
De routekaart is voor creatieve ondernemers in regio Zwolle die graag ondersteuning voor hun onderneming willen.
In de routekaart zijn verschillende organisaties opgenomen die de doelgroep kunnen helpen. Via deze weg kan de doelgroep gemakkelijk bij het aanbod komen.
Creative Works kan de routekaart nog door ontwikkelen door een samenwerking aan te gaan met regio Zwolle en door middel van deze samenwerking de doelgroep verder ondersteunen.

Artist statement

Vanuit mijn mbo-studie ben ik een ruimtelijk vormgever, wat nog steeds een passie van mij is. Echter kwam ik er tijdens mijn mbo studie achter dat ik geen maker ben en liever achter de knoppen zit. Zodoende heb ik mijzelf hier verder in ontwikkeld tijdens mijn studie Kunst en Economie. Waarbij ik ben opgeleid om een brug te slaan tussen de zakelijke en creatieve wereld.
Zoals ik al aangaf zit ik graag achter de knoppen, je kunt ook wel zeggen een echte regeltante. Dit is dan ook waar mijn kracht ligt, rondom het organisatorische aspect binnen de creatieve sector.
Niet alleen zie ik mijzelf als een regeltante, maar ook als creatief. Oplossingen bedenken, concepten of problemen verhelpen doe ik graag door middel van mijn creatieve geest. Waardoor ik vaak met nieuwe ideeën kom.

Ambities

Over vijf jaar zie ik mijzelf graag in mijn volle kracht staan bij een leuke werkplek. Hier heb ik de mogelijkheid om mezelf te blijven ontwikkelen en door te groeien.
Niet alleen is deze werkgever goed voor mij, maar ook voor de regio Zwolle. Ik wil graag in de regio mijn steentje bijdragen en de creatieve sector ondersteunen in de regio waarin ik me thuis voel.

Geleerd tijdens de studie

Wat ik tijdens mijn studie heb geleerd is veel. Natuurlijk zijn er een paar punten die naar voren komen. Een van de belangrijkste dingen die ik heb geleerd tijdens mijn studie, is dat je het nooit alleen hoeft te doen. Op het moment dat je hulp nodig hebt zijn er altijd mensen die je kunnen helpen. Zelf vind ik het geen probleem om anderen te helpen. Vanuit dat oogpunt heb ik ook ingezien dat anderen dit ook geen probleem vinden.
Daarnaast heb ik mijzelf als professional ontwikkeld. Tijdens mijn stage en afstudeertraject heb ik hier vooral stappen in gemaakt, mijn netwerk vergoot en geleerd wat mijn zakelijke houding is. Hierdoor kan ik straks een zelfverzekerde start maken aan mijn professionele loopbaan.