Zorg en welzijn

De Revalidatietuin

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Revalideren is iets wat iedereen kan overkomen, maar wat tot mijn verbazing grotendeels binnen plaatsvindt. Patiënten die voor maanden woonachtig zijn in een revalidatiecentrum, hebben zeer beperkte mogelijkheden om naar buiten te gaan. In mijn ontwerp wordt het onbenut potentieel van de buitenruimte actief ingezet bij revalidatiecentrum Klimmendaal, om even uit de dagelijkse sleur te komen en een sense of being away te stimuleren. Hierbij hoop ik dat mijn ontwerp een katalysator wordt voor andere ontwerpen binnen de zorg.

Artist statement

Als ontwerper richt ik me op human-centered design, waarbij de behoeften en ervaringen van gebruikers centraal staan in elk project. Mijn benadering is erop gericht om ruimtes te creëren die niet alleen functioneel zijn, maar ook een beleving te weeg brengen.

Ik geloof dat ontwerpen meer is dan esthetiek; Voor mij is een diepgaand begrip van de gebruikers de basis, waarbij ik empathie en inzicht inzet om oplossingen te bedenken die echt waarde toevoegen. Ik zie elke opdracht als een kans om iets unieks te creëren, specifiek afgestemd op de context en de mensen voor wie het bedoeld is.

Mijn werk is niet autonoom; ik werk nauw samen met opdrachtgevers en eindgebruikers, waardoor mijn ontwerpen een verlengstuk worden van hun visie en behoeften. Met een passie voor zowel architectuur als interieurarchitectuur streef ik naar een holistische benadering die functionaliteit, esthetiek en menselijke ervaring integreert.

Ambities

Over vijf jaar wil ik als interieurarchitect in de wereld staan met uiteenlopende projecten. Ik wil mijn huidige ontwerpstudio hebben uitgebouwd tot bureau voor architectuur en interieurarchitectuur, waarin de twee disciplines elkaar enorm versterken. Daarnaast wil ik ruimte houden om mezelf te blijven ontwikkelen bij een voor mij passend architectenbureau.

Geleerd tijdens de studie

Tijdens de opleiding Master Interior Architecture heb ik een belangrijk inzicht opgedaan; mijn signatuur. Alvorens ik startte met de opleiding werd me gevraagd wat mijn handtekening als ontwerper was. Ik vond het een nutteloze vraag… Mijns inziens moet een ontwerper geen eigen handtekening hebben en autonoom of in een bepaalde stijl ontwerpen.

Gaandeweg leerde ik dat de kracht van een ontwerper ligt in het vinden van een eigen stem en visie. Door kritisch te reflecteren op mijn eigen waarden en doelen, ontdekte ik wat echt bij mij past. Ik leerde keuzes te maken die resoneren met mijn overtuigingen en mijn passie voor human-centered design. Het proces van keuzes maken en mijn eigen route bepalen heeft me geleerd dat authenticiteit en persoonlijkheid cruciaal zijn in het ontwerpvak. Een eigen handtekening gaat niet over ontwerpstijlen, het gaat over wat je typeert als ontwerper en wat jij bijdraagt aan de wereld. Dat is wat signatuur betekent!

Het heeft me geholpen om mijn werk te zien als een verlengstuk van wie ik ben. Deze les zal me blijven begeleiden in mijn verdere carrière, waar ik mijn unieke visie blijf volgen en verfijnen.