Diversiteit en inclusiviteit

De Lucifer Werkplaats

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
In de Lucifer Werkplaats onderzoek ik hoe kunst en ontwerp kunnen bijdragen aan samenwerking en kansengelijkheid. Geïnspireerd door de theorieën van Deleuze & Guattari, Sennett en Lankes, gebruik ik luciferdoosjes, kansloten en andere kleine objecten om gesprekken te verdiepen en nieuwe verbindingen te creëren. Kleine interventies binnen een groter geheel kunnen betekenisvolle veranderingen teweegbrengen. Mijn werk illustreert hoe artistiek onderzoek verrassende oplossingen biedt voor inclusieve samenwerking en hoe creatieve methoden helpen bij het navigeren door complexe sociale vraagstukken.

Artist statement and

Ontdek de kracht van creatief onderzoek in de Lucifer Werkplaats. Met luciferdoosjes, kansloten en interactieve methoden verken ik hoe artistic research en ontwerpmethodes gesprekken verdiepen en verbindingen creëren. Bezoek de Lucifer Werkplaats en ontdek de impact van kleine objecten in een participatief systeem.

Ambities and

Over vijf jaar wil ik een ontwerpende rol spelen in het bevorderen van kansengelijkheid en sociale innovatie door middel van kunst en ontwerp. Ik streef ernaar om de Lucifer Werkplaats uit te breiden naar meerdere locaties, waar het als een werkplaats dient voor gemeenschappen om samen te komen, te leren en samen tot nieuwe inzichten te komen.

Mijn ambitie is om nieuwe samenwerkingsprojecten te initiëren en bestaande netwerken te versterken. Ik wil mijn werk bij bibliotheken en culturele instellingen voortzetten en uitbreiden, waarbij ik innovatieve methoden inzet om kenniscreatie en gemeenschapsbetrokkenheid te bevorderen.

Daarnaast wil ik mijn expertise delen, zowel nationaal als internationaal. Ik zie mezelf als een bibliothecaris met een missie: de maatschappij verbeteren door kenniscreatie te faciliteren in de werkplaatsen. Deze missie sluit aan bij de behoefte van mensen om met elkaar te verbinden, elkaar waar nodig te helpen en te inspireren. Om vanuit inclusieve samenwerking tot uitwisseling te komen en kansengelijkheid systematisch te verbeteren.

Kortom, over vijf jaar wil ik erkend worden als een pionier in het veld van artistieke sociale innovatie, waarbij mijn werk tastbare impact heeft op het verbeteren van verbindingen en het bevorderen van inclusiviteit in diverse gemeenschappen.

Geleerd tijdens de studie and

Tijdens mijn studie aan de HKU heb ik geleerd hoe krachtig verbindingen kunnen zijn door creatief onderzoek en ontwerp. Dit komt tot uiting in mijn project, de Lucifer Werkplaats, waar simpele objecten zoals luciferdoosjes metaforen zijn voor werkplaatsen.

Het belang van inclusieve samenwerking om sociaal maatschappelijke verschillen te verbinden is een van de meest waardevolle lessen. Bij Bibliotheek Velsen en in andere projecten heb ik ervaren hoe essentieel het is dat iedereen zich gehoord en gewaardeerd voelt. Hierin heb ik de werkzame elementen van een participatief systeem weten te halen en kan ik iedere werkplaats inrichten tot een systeem van duurzame verbinding.

Door artistieke methoden te combineren met ontwerp, ontdekte ik innovatieve oplossingen voor samenwerking. Zo heb ik samen met stakeholders een Boek van 50 speelkaarten gemaakt over de activatie van cliënten in de participatiewetgeving. Samen gaan wij een participatief systeem opzetten, waar iedereen gelijkwaardig meetelt.

Mijn studie aan de HKU heeft me laten zien hoe ik met creatieve en participatieve methoden duurzame en inclusieve verbindingen kan creëren. Dit heeft mijn rol als ontwerpende beeldend kunstenaar en bibliothecaris enorm versterkt.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc. and

'TOC' maakt impact van vrijwilligers zichtbaar. Maaike Verhoeven https://www.probiblio.nl/de-impact-van-vrijwilligers-zichtbaar-maken/