Ander thema

De laatste loodjes

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
“De Laatste Loodjes” is een educatieve ontdekkingstocht in de buitenlucht gebaseerd op de geschiedenis van Kasteel de Haar. Het serene gevoel wat ik zelf ervaar tijdens een bezoek, wilde ik vertalen naar een aanvullend ontwerp voor toekomstige bezoekers. Een verhaal vertellen gecombineerd met een ruimtelijke ingreep is de kern van mijn project. Door het publiek op een interactieve manier te benaderen, hoop ik jong en oud te inspireren met deze prachtige plek in Haarzuilens.
 
Voor iedereen zal de gehele ervaring en route anders zijn. Daarom is er geen officieel start -of eindpunt om de vrijheid van volgorde te behouden. De ontdekkingstocht is bedoeld voor de gehele familie met daarbij de focus op de jonge doelgroep van 5-11 jaar. De kinderen leren gaandeweg meer over de geschiedenis van het kasteel en landgoed tijdens het doen van een activiteit. Zij zullen opdrachten uitvoeren voor de baron en barones van Zuylen, waar ik karakters van heb getekend. Zo is het verhaal visueel versterkt. Daarbij komt ook een proactieve houding tot stand die ik maar al te graag wil stimuleren!
Door middel van een vormanalyse op het kasteel, heb ik de Neogotische stijl in diverse vormen geabstraheerd uit de structuur van het gebouw. De spitsboog is uiteindelijk mijn ontwerpvorm geworden die ik verwerkt heb in diverse composities in combinatie met het glas-in-lood. Dit komt binnen overal terug en voegt ook contrasterende kleuren toe voor buiten.

De spitsbogen functioneren als een frame om zichtlijnen te benadrukken. Ook kan het mensen aansporen om door een spitsboog heen te lopen en op verschillende hoeken er naar te kijken. Door het glas-in-lood toe te voegen ontstaat er een nieuwe ruimte die open en transparant is, maar toch afkadert en speelse kleurvlekken achterlaat op de grond. Dit stimuleert ook de vrije verbeelding van het kind.

Maar wat is er nu precies te zien in het glas-in-lood? De beelden staan in verband met mijn historisch onderzoek en concept. Er is een wisselwerking tussen mijn grafische vormgeving en het ruimtelijk ontwerp. Het ruimtelijk ontwerp bevat antwoorden die in het boekje benoemd worden om te ontdekken.

Artist statement

Als ontwerper heeft creativiteit veel vrijheid nodig om tot sterke inzichten te komen. Echte vrijheid voelt voor mij alsof je je eigen denkbeeldige wereld binnenstapt waar kunst heel sterk communiceert en waar er interactie is tussen mens en de ruimte.

Mijn passie voor creativiteit brengt me tot rust en ik kan even ontsnappen aan de menselijke chaos. In onze geglobaliseerde en gedigitaliseerde wereld worden we overweldigd door innovatie en technologie. Het leven bestaat uit schermen, harde geluiden en een vervuilende samenleving. In de wereld van vandaag ben ik op zoek naar sereniteit en pure innerlijke rust.

Ik vind comfort in het oppakken van een houten potlood en het gebruik van traditionele materialen. Een blanco vel papier omzetten in een schets of concept is wat me kracht geeft als ik het gevoel heb vast te zitten. Je kunt dan een verhaal vertellen zonder de exacte woorden te zeggen. Daarom ga ik altijd terug naar de basis als ik aan een nieuw project of een bepaald doel begin. Ik geloof dat eenvoud en puurheid super krachtig kunnen zijn om de essentie te laten zien.

Mijn werk kenmerkt zich door verfijnde details, uitlijning, een rustig kleurenpalet, contrasterende en rijke materialen. Ik wil balans vinden in interieurarchitectuur met verschillende ontwerp principes. Ik streef naar uniekheid en om de optimale ervaring te creëren. Tegelijkertijd wil ik de ziel en beweging van een plek vastleggen. Dat dynamische gevoel is waar ik echt naar verlang in mijn (toekomstig) werk.

Ambities

Na een paar jaar werkzaam geweest te zijn bij gerenommeerde interieurarchitecten, wil ik een eigen ontwerpstudio beginnen waar high-end interieurs worden ontworpen, gevisualiseerd en gerealiseerd. Dit in samenspel met vaste externe partijen en leveranciers.

Ik heb het altijd fijn gevonden om in kleinschalige bedrijven te werken, dus ik zie het voor me dat ik samen met een minimaal aantal collega's meedraai in de ontwerpstudio. Hier worden projecten selectief aangenomen zodat er altijd genoeg tijd is voor elke klant. Door persoonlijke aandacht en begeleiding te geven tijdens een traject, wil ik mensen helpen hun karakter en behoeftes om te zetten in een fijne omgeving en belevenis.

Geleerd tijdens de studie

Tijdens vier jaar HKU Spatial Design heb ik geleerd dat ik een uitgesproken identiteit heb. Deze heeft niet altijd in het profiel van een student op de HKU gepast, maar ik ben nu nog zekerder van mezelf als ontwerper en wat mijn visie is.

We werkten veel samen in de studio waardoor je altijd iemand om feedback kon vragen. Ondanks dat iedereen met totaal uiteenlopende projecten bezig was, heb ik toch veel opgestoken van anderen hun werkwijze, manier van presenteren of skills. Het leren kijken vanuit verschillende perspectieven zal me daarom altijd bij blijven.