Diversiteit en inclusiviteit
Duurzaamheid en circulariteit

De Klussersmentaliteit - the way how to pick up mess in this world

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
De wereld is een grote klusser geworden. Als we (de westerse wereld) iets aan onze klimaatsdoelen willen doen, dan is het van belang om onze relatie met materiaal onder de loep nemen. Mijn onderzoek start vanuit een persoonlijke fascinatie van de Pick-Up truck, de speelse en bouwende energie die het oproept. Inmiddels ben ik steeds meer een klusser die op Pick-Up schaal de wereld een stukje beter wil maken. In het onderzoek wordt duidelijk dat klussers een extreem goed denkmodel hebben om ecologisch te werken. Een soort goed geprogrammeerde AI die zichzelf steeds slimmer maakt na elke klus. Het zijn dé systeemdenkers op microniveau. Dit denken ben ik op aan het schalen en aan het verbinden met nieuwe terreinen.
Maar niet alleen organisaties kunnen van deze stem profiteren. Laten we allemaal een stukje machteloosheid (klimaatdepressie) in ons oplossen door de klusserstem in ieder van ons aan te wakkeren. Iets wat ligt in onze natuurlijke habitat: De mens als maker. De weg van de praktisch idealist.
Filmpje van mijn start van mijn onderzoek met de Pick Up Truck.

Artist statement

Ik ben Susan en als praktisch idealist zit ik in een Pick-up Truck. Ik doe onderzoek naar de vraag "What is the way to pick up mess in this world?" en mijn antwoord is daarop: laten we van klussers leren. Ik ben mede-bouwer en toekomstig bewoner aan het ecologisch pioeniersproject Boschgaard. Ik probeer wat ik bij Boschgaard leer over klussen, non-hiarchies werken en hergebruik van materiaal op unieke manier naar andere verrassende gebieden te brengen. Mijn achtergrond is in het onderwijs en sociaal werkveld, maar mijn passie ligt in het crossover ontwerpen. Daarnaast kun je me herkennen in mijn unieke manier van data-verzamelen middels zwart papier (want ook hierbij kunnen we buiten de lijntjes kleuren).

Ambities

Over vijf jaar wil ik een 30 procent klusser zijn, en 30 procent Social Designer en de rest hou ik graag over om mijn kronkels te volgen binnen Boschgaard. Ik overweeg me te gaan specialiseren in een klussergebied met natuurlijke bouwmaterialen.

Geleerd tijdens de studie

Om het idealistische praktisch te maken.