Diversiteit en inclusiviteit

De Kerk van de Twijfel

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Met dit werk was ik begonnen met een vraag aan mijzelf: In wat geloof ik? Toen ik opzoek ging naar antwoorden in mijn directe omgeving werd die vraag alleen maar vager. Als ik naar de pastoor of Oma ging probeerde hun mij over te halen. Maar als ik naar mijn vrienden en ouders gingen kreeg ik te horen “Dat ga je toch niet doen?” Of “Daar ben je toch al te oud voor?”. De enige met wie ik het erover kon hebben was mijn beste vriendin die in hetzelfde bootje zat. Toen ging er een lampje bij mij branden in een soort van Aha moment. Zelf mis ik die ruimte, die ruimte om te twijfelen.

Na verder onderzoek doormiddel van interviews kwam ik erachter dat heel veel mensen die ruimte missen. Ik heb mij gefocust op de Christelijke Katholieke kerk en begon informatie te verzamelen. Hiervoor heb ik met zoveel mogelijk mensen gesproken binnen en buiten het geloof om een realistisch beeld te krijgen hierover. Zo heb ik gesproken met bijvoorbeeld een satanist, pastoor, mede-twijfelaar en iemand met godsdienst waanzin.

Nu begon ik met een ruimte te creëren door middel van schilderingen om mensen een het denken en aan het praten te krijgen. Om een goed begrip tet krijgen over iets wil ik altijd naar de oorsprong kijken. Dus daarom heb ik als onderwerp voor de schilderingen gekozen het ontstaan van de aarde volgens de bijbel. Het zijn negen schilderingen die als onderwerp de creatie van de aarde hebben. Met als thematiek de voordelen en nadelen van het geloof. Niet om iemand over te halen maar om bewust te kunnen worden van de keuzes die je maakt.

Artist statement

Als kunstenaar ben ik geïnteresseerd in het verkennen van sociale vraagstukken en het dagelijks leven. Door verschillende perspectieven vast te leggen en samen een beeld te maken van de ruimte. Het belangrijkste vind ik om het samen met jou te creëren. Door middel van interviews en associaties om mooi de sfeer of gewenste sfeer vast te leggen. Dit doe ik met het maken van een schilderij en ander beeldend werk.

Met een fascinatie voor psychologie, geschiedenis en cultuur maak ik onze visie van de ruimte werkelijkheid. In mijn werk wil ik deze onderwerpen benaderen met een mix serieusheid met een knipoog naar humor. Met mijn werk wil ik zelfbewustzijn inspireren. Ik wil kijkers uitdagen om kritisch na te denken over hun relatie met de omgeving. Met mijn werk maak ik een portet van de ruimte.

Ambities

Mijn ambitie is om met zoveel mogelijk mensen in gesprek te kunnen gaan en kunst te gaan maken. Heel graag zou ik hiervoor naar het buitenland willen om verschillende artist residencies te gaan doen. Zelf ben ik al begonnen met verschillende projecten met mijn eigen bedrijf: Annique IJmker Art. Zoals een expositie in sterrenrestaurant Apicius in Bakkum met mijn schilderijencollectie Voor de Klanten. Zelf hoop ik dat mijn eigen zaak gaat groeien over tijd.

Geleerd tijdens de studie

Het belangrijkste wat ik heb geleerd tijdens mijn studie is mijn werkproces en wie ik ben als maker. Ook waar mijn interesses liggen en heb ik die verder kunnen ontwikkelen. Omdat ik mijzelf zie als kunstenaar na de studie kan je de vraag stellen: Waarom heb je Spatail Design gestudeerd? Met die keuze ben ik zelf heel blij want door Spatial Design heb ik gerealiseerd dat het niet alleen om de kunst zelf gaat maar de ruimte waar het in komt en hoe het werk dat beïnvloedt. Ook heb ik hele mooie ervaringen gehad in het buitenland met deze studie. Zoals een internationale samenwerking met Duitsland en Frankrijk waardoor we mochten exposeren in de Fundatie in Zwolle. Ook dat ik naar Schotland heb mogen gaan en daar een half jaar heb mogen studeren aan Duncan of Jordanstone College of Art & Design.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

- Museum de Fundatie: Nature Talks (2022)
- Restaurant Apicius: Voor de Klanten (2024 nu)
- Never Never Land: Rietveld P year (2019)

Voor de Klanten

Een expositie in sterren restaurant Apicius speciaal gemaakt voor de gasten. Het neemt een duik in gastronomie en de relatie tussen werk en de gast.