De Derde Maasvlakte - een nieuwe poldertraditie

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Nederland, januari 2029. In een land zonder regering krijgen acht burgers de taak om een oplossing te bedenken voor de zich al twee jaar voortslepende asielcrisis op de Derde Maasvlakte. Afgesloten van de buitenwereld zitten ze met elkaar opgesloten, tot ze tot een unaniem besluit komen – of tot er toch nog een kabinet van beroepspolitici wordt geformeerd.
De Derde Maasvlakte is een voorstelling in vijf delen met negen personages en stelt de vraag: durven wij met elkaar op zoek te gaan naar consensus?

Artist statement

In mijn theaterwerk onderzoek ik wat de collectieve kracht van burgers is. Wij zijn in staat de wereld te veranderen. Maar hoe? En willen we dat wel?

Ambities

Over vijf jaar is mijn theater een democratisch instrument waarmee burgers deel kunnen nemen aan de het bestuur van hun gemeente, provincie of land.

Geleerd tijdens de studie

Neem de tijd.

Theater als democratisch instrument

Hoe kan ik als theaterschrijver theater maken waarmee ik de wereld kan verbeteren? Met die vraag begon ik aan een onderzoek dat me langs Brecht en Boal heeft geleid, ontmoetingen met Saskia Huybrechtse en Ilay den Boer heeft bezorgd en waarin ik op HKU Theater een Theatraal Burgerberaad heb georganiseerd over De Rivier. Uiteindelijk heb ik een simpel model kunnen ontwikkelen om mijn onderzoeksvraag te beantwoorden, maar heeft het onderzoek vooral uitgewezen dat ik pas aan het begin sta van een lange, complexe zoektocht.