The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
In opdracht van Sirano Zalman hebben we met onze klas Interactive Perfomance Design een kunstroute gemaakt in de jungle naast plantage Frederiksdorp om het verhaal te vertellen van de vrijheidstrijder 'Boni' die in de 17e eeuw vocht tegen het Nederlandse Gouvernement.
In deze trail vertellen we het verhaal via de moeder van Boni, 'Awitya', in audio. Daarnaast hebben we opnames gemaakt van marron Meesterdrummer Andre Mosis en muziek toegevoegd van de Boni's (marron stam), in combinatie met eigen muziek.
In de route zelf hebben we 8 stations gebouwd en vormgegeven die de levensloop van Awitya en Boni representeren, en hebben we de gidsen die het publiek begeleiden geregisseerd.

Mijn rol in dit project was hoofd audio en i.s.m Hannelore Havelaar de gidsenregie. Daarbij zeggende dat iedereen elkaar in alles bij heeft gestaan, en elkaar ten alle tijden geholpen heeft in dit groepsproject.

Artist statement

Mijn dagelijkse bezigheid bestaat uit het maken van eigen interactieve kunst, muziek, geluidskunst, theater en komedie; en de combinatie van dit alles waarin klank een structureel terugkomend element is.

Rondom het individuele maakproces heb ik de rol gehad van artistiek leider gedurende drie jaar in het twintig koppige interdisciplinaire performance collectief genaamd ‘mot’. Door deze ervaring heb ik geleerd hoe ik grote groepen kunstenaars kan ondersteunen middels organisatie en regie, en hoe ik een ondernemer moet zijn binnen de culturele sector. Binnen dit collectief hielden wij ons voornamelijk bezig met het maken en opvoeren van eigen audiovisuele performances, events, feesten, lezingen en workshops waarmee we o.a op Lowlands, Theater de Meervaart en Luxor Live hebben gestaan.


Voor betaalde klussen als ZZP’er werk ik voor o.a. theatermaakster Marte Boneschranske en Stadsarchief Amsterdam. Daarnaast heb ik fragmentarisch werk voor films, theatervoorstellingen podcasts en audiotours als muzikant, maar ook als performer of conceptontwikkelaar.


Eigenlijk lopen er twee duidelijke lijnen in mijn artistieke ontwikkeling die soms naast elkaar bestaan, maar elkaar ook zeker kunnen kruisen. Zo ben ik aan de ene kant drummer en performer, en aan de andere kant componist, interactieve kunstenaar en artistiek leider.

Ambities

Over 5 jaar heb ik mijn eigen praktijk en studio als kunstenaar en muzikant waar ik mijn eigen fascinaties kan uitten; het liefst zou ik een een grotee locatie tot mijn beschikking hebben om het publiek op verschillende manieren te activeren. Interactieve ruimtes, geluidskunst, kruisbestuivingen met andere disciplines en optredens bestaande uit muziek, film, dans en theater die allemaal verhaaltechnisch of thematisch met elkaar in verbinding staan. Voeg hier de mogelijkheid tot eten, tentoonstellingen, lezingen en workshops aan toe, en je hebt mijn praktijk.

Daarnaast ga ik verder met het kunstcollectief 'mot.' als artistiek leider om een zo groot mogelijk aantal mensen te fasciliteren in hun proces, maar ook om de krachten te bundelen van zoveel mogelijk verschillende disciplines binnen de kunst en wetenschap. (De 'Agora')

Muziek zal ik over 5 jaar zeker weten nog maken, zowel mijn individuele muziek als de muziek die ik maak in bands als 'Bobo Romo'.

Geleerd tijdens de studie

Het belangrijkste dat ik geleerd heb in mijn studie is het achtervolgen van je eigen intuitie, en tegelijkertijd bereid zijn je ego los te laten. Deze stappen op de juiste timing kan er voor zorgen dat je project of idee een vorm aan neemt die je zelf nooit had kunnen dromen.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

- Lowlands, Theater de Meervaart, Luxor Live
(perfomance met 'mot.' collectief)
- 'Het jaar van Rouw' i.s.m. Marte Boneschranske (audio )
- Kunstroute in Suriname genaamd 'De Bonitrail' in opdracht van Sirano Zalman
- Princes Christina Concours BIMHUIS (Prijs)
- Amsterdams Stads Archief (podcast jan van der heyden, audio)
- Interactief luisterboek voor Bronbeek Arnhem i.s.m. ArtEZ (interactie)
- korte film 'modder joch' i.s.m. Hendrik de Pecker voor ILFU Fringe (audio)
- 'De hemel is een After' i.s.m. 'De beste Stuurlui' (absurdistische komedie)
- 'Hoe het zit + Nagesprek' i.s.m. Kees Moore (absurdistische komedie)

MOVE SURROUND

Ik ben een muzikant, performer en interactie ontwerper en ik ervaar groot genot om mij te artistiek te kunnen uitten, voor publiek en voor mijzelf. Mijn doel in dit werk is om mensen de empowerment te geven om zichzelf uit te drukken door middel van geluid. Geluid kan het onzichtbare hoorbaar maken, waardoor we uitdrukking kunnen geven aan de dingen die in ons leven, maar niet altijd kunnen zeggen of laten zien.


In mijn afstudeer werk heb ik de kans gegrepen om mijn kennis over interactie en muziek te verbinden door een interactief elektronisch instrument te ontwerpen dat geluid produceert als de deelnemer in beweging komt. Gelijktijdig met de choreografie creëer je live een unieke compositie van geluid. In de ervaring kun je kiezen tussen twee scenario's die verschillende doelen hebben:

Scenario 1 is een expressieve ruimte die ik heb ingekleurd met mijn eigen composities in de vorm van achtergrond tracks waar je overheen kunt spelen. Jij bepaalt wanneer je ritmische en harmonische elementen van de achtergrondtracks laat starten terwijl je als een solist alle ruimte krijgt de sterren van de hemel te spelen.

In scenario 2 kun je specifieker zijn in je uitdrukking, maar er is ook minder begeleiding bij de compositie. Ik ben hier echter actief aanwezig en begeleid je muzikaal. Samen zorgen we voor een expressieve improvisatie in dialoog.

In beide scenarios krijg je na afloop de composities mee naar huis.

Of je al dan niet een muzikale of artistieke achtergrond hebt, is niet belangrijk voor deze ervaring. Het belangrijkste is dat je speelt. Ik kijk ernaar uit je te ontmoeten in deze expressieve ruimte waar we samen op zoek gaan naar wat jij met muziek wilt formuleren. Ik ben benieuwd hoe jouw compositie gaat klinken!