Diversiteit en inclusiviteit

De blinde vlek van het theater

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
‘Niet alles hoeft voor iedereen te zijn, maar voor iedereen moet er iets zijn.’ deze veelgebruikte zin van Hanno Tomassen, directeur van Stichting Theater Kikker, sluit goed aan op het startpunt van dit onderzoek.

Ondanks dat er ongeveer 320.000 mensen in Nederland blind of slechtziend zijn is er vaak nog geen sprake van toegankelijkheid in het theater. In samenwerking met Stichting Theater Kikker is er onderzoek gedaan naar het toegankelijk maken van hun programma voor mensen met een visuele beperking. De oplossing voor dit probleem ligt in het implementeren van de plannen uit het rapport en de nieuwe samenwerking tussen Stichting Theater Kikker en theatermaker Ayşegül Karaca. Hierdoor kunnen mensen met een visuele beperking komend seizoen vier voorstellingen bezoeken, die door middel van onder andere een meet en feel, toegankelijk voor hen zullen zijn.

Artist statement

Sinds begin 2021 heb ik mijn passie gevonden in de theater- en eventsector. Ik heb veel geleerd van het werken met zowel scholieren, (mede)studenten als met professionals. Ik heb altijd genoten van projectmanagement, makers helpen met het zakelijke aspect van hun werk en werken aan diversiteit en inclusie. Door mijn eigen identiteit en de mensen om mij heen heb ik bijna automatisch oog voor onder andere financiële toegankelijkheid, diversiteit en inclusie op het gebied van gender, culturele achtergrond en seksualiteit. Het afgelopen jaar heb ik ook gewerkt aan het ontwikkelen van mijn kennis van fysieke toegankelijkheid en prikkelvriendelijkheid. Ik weet dat het niet makkelijk is om een samenleving te creëren waarin we allemaal volledig mee kunnen doen, maar ik vind wel dat het wel belangrijk is dat iedereen hierin een steentje bijdraagt.

Ambities

Na mijn studie wil ik mij verder ontwikkelen binnen programmering en educatie. Ik hoop bijvoorbeeld inleidingen, nagesprekken of rondleidingen in theaters te mogen organiseren. Ook wil ik de kennis die ik heb opgedaan omtrent toegankelijkheid blijven inzetten. Zo wil ik, bij welke organisatie ik ook werk, kijken wat ik kan doen om voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk te zijn. Uiteindelijk hoop ik ook een cursus te volgen om zelf meet & feels te begeleiden en live audiodescriptie te kunnen bieden in het theater.

Geleerd tijdens de studie

Het belangrijkste dat ik meeneem van Kunst en Economie is een ontzettend fijn netwerk. Door alle praktijkopdrachten, seminars, meeloopdagen en gastsprekers hebben we veel mensen mogen leren kennen en over hun ervaringen mogen leren. Daarnaast zijn er meerdere docenten geweest die hun eigen netwerk hebben ingezet om dat van ons te vergroten. Ik heb mij altijd gesteund gevoeld, ook bij projecten buiten school om. Dit heeft mij gemotiveerd om het werkveld in te stappen en alle theorie vanuit de colleges, in te zetten in te praktijk.