Inclusie en diversiteit
Sociale veiligheid

Dampten Kwartier

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter


Met dit afstudeerproject wil ik graag de bewoners, bezoekers en gebruikers van Hoorn opnieuw kennis laten maken met het Dampten gebied. Mijn doel is hen verbinden met elkaar, maar ook op grotere schaal verbinden. Het ideaalbeeld is een aansluiting vinden bij de Poort van Hoorn en de karakteristieke binnenstad. 

Het Dampten mag levendiger worden, waar dat gevoel van warmte en omarming vanaf de entree al te voelen is. Ik wil ervoor zorgen dat het gebied aanleiding geeft om te vertragen, verblijven en te ontmoeten. Daarmee wil ik de gemeente, de belanghebbende en bezoekers enthousiast maken en laten zien dat Dampten zoveel meer in zich heeft dan grijze gebouwen en een onveilig gevoel.


Dampten: Voor het ontwerp van dit gebied heb ik het opgedeeld in 3 delen: Synergie, Energy en Biodiversity.

De entree is het warme welkom van het Dampten kwartier. Waar de Makerij, de bewoners van “Buitenstad” en alle andere bezoekers en gebruikers een plek krijgen.

In het Synergie gedeelte is plek om te spelen. Van groot tot klein. Het gebied kenmerkt zich door de gele accenten wat staat voor zonneschijn, vreugde en geluk. Dit gebied stimuleert de speelactiviteit en ontmoeten
Energy zone: Dit gebied staat in het teken van de scholier. Waar zij kunnen chillen, ontmoeten en samen kunnen komen. Weg met alle hekken ! Deze plek is het energieke hart van de gehele voetgangers as.
Biodiversity zone: Deze zone is gericht op ontspannen, werken en samenkomen. Waar de natuur een grote rol krijgt. Dit parkachtige gebied nodigt uit om te vertragen en zal een plek zijn voor de ondernemers.

Artist statement

Mijn eigenschap als ontwerper is gebieden levendiger willen maken, waarbij ontmoeting centraal staat. Ik vind het tof om bezig te zijn met onderzoek doen van een bredere context. Samen met maatschappelijke thema's plot ik deze het liefst op interieur architectonische schaal in een gebied en maak ik hier een aansluitend ontwerp voor.

Ambities

Over vijf jaar zou ik graag meer bezig willen zijn met ontwerpen vanuit de mens. Waar ik al mijn kennis van de afgelopen 10 jaar studie kan toepassen in de praktijk.

Geleerd tijdens de studie

Het belangrijkste wat ik geleerd heb tijdens de studie is vanuit de gebruiker het ontwerp benaderen. Ik heb een bredere kijk gekregen op het vak en geleerd dat wij als Interieur architecten niet alleen binnen vier muren ontwerpen, maar verder gaan dan dat en ook op grotere schaal met een interieur architectonische benadering een opgave kunnen ontwerpen.