Ander thema

Current

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Current is een installatie van 250 meter stroomkabel. Deze geleidt de elektriciteit van bron tot bestemming en transformeert ondertussen van vloerkleed naar stoel naar lamp.

‘Wat zie ik nou eigenlijk?’ Current daagt de verbeelding uit door bekend materiaal op een vervreemdende manier toe te passen. Onze associaties bepalen voor ons wat normaal is. Kabels associeer je met techniek, iets wat praktisch hoort te zijn en vooral met de chaos onder je bureau. Kabels hoor je weg te werken.
Door te experimenteren met het onverwachte en het tegenstrijdige dagen we onze gedachten uit om open te staan voor nieuwe inzichten en creatieve oplossingen voor problemen te vinden.

Na intensief te werken met de kabel, begon ik het materiaal steeds meer te zien als een levend organisme. Een wezen dat kwetsbaar is en tegelijkertijd een bijzonder sterke wil heeft. Het vroeg erom voorzichtig behandeld te worden, maar liet zich niet gemakkelijk temmen. Samen met de enorme lengte zorgde dat ervoor dat ik moest werken met grote weeframen en regelmatig een paar extra handen nodig had om de kabel onder controle te houden.

De titel Current komt van de Engelse term voor de geleider van elektriciteit, de verbinding tussen bron en bestemming. Tegelijkertijd betekent Current het huidige, het wat er nu is (en dat kan anders zijn dan wat er was of wat er komt).

Artist statement

Ik ben Emma Leurink, een creatieve onderzoeker en een bevragende productontwerper. Als ontwerper ben ik op zoek naar het buitengewone in het alledaagse en wil dit dan vervolgens graag zichtbaar maken. Ik ben altijd gefascineerd geweest door de mens - met name hoe we ons leven vormgeven, de keuzes die we maken en hoe we reageren op onszelf en de wereld om ons heen.

Mijn werk richt zich op het openen van dialogen en wil graag mensen uitdagen om hun bewuste en onbewuste oordelen in twijfel te trekken en nieuwe perspectieven te verkennen. Ik geloof dat het ontwerpen van ervaringen die mensen uitdagen en inspireren de kracht heeft om verandering teweeg te brengen.

Het medium dat ik gebruik wordt meestal bepaald door het onderwerp of het thema waar ik op dat moment aan werk. Ik heb ervaring met diverse technieken maar vind het belangrijk om nieuwe technieken te blijven verkennen, ze te combineren en soms ongebruikelijk toe te passen. Ik ervaar dat door te spelen met associaties er vaak unieke en verrassende ontwerpen ontstaan.

Ambities

Over vijf jaar zou ik veelzijdige ontwerper willen zijn die samenwerkt met verschillende creatieve disciplines en bedrijven zowel als mijn eigen werk blijven produceren. Ook zou ik graag een actieve rol binnen de design gemeenschap vervullen en mijn visie en ervaring met anderen blijven delen.

Geleerd tijdens de studie

Een van de belangrijkste lessen die ik heb geleerd, is om het proces te vertrouwen en niet te snel vast te leggen wat iets moet worden. In het begin was ik altijd geneigd om meteen een duidelijk beeld te hebben van het eindresultaat, maar nu begrijp ik dat het creatieve proces juist ruimte nodig heeft om te evolueren en te groeien. Soms zijn de beste ideeën degene die je niet had kunnen voorspellen!

Een andere waardevolle les was het belang van praten met mensen over mijn werk. Ik heb ontdekt dat mensen graag hun mening geven en bereid zijn om te helpen. Het is bijzonder hoeveel inzichten en perspectieven je kunt verzamelen door simpelweg met anderen te praten. Het heeft me geholpen om mijn ontwerpen te verfijnen en nieuwe mogelijkheden te verkennen.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

Je kan mijn andere werk hier vinden!
Instagram: emmaleurink
Website : emmaleurink.com