Zorg en welzijn

Communicatiespel tussen ouderen met dementie en hun familie

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Een tijdje geleden heb ik gewerkt op een gesloten afdeling met mensen met dementie. Ik was hier als gastvrouw om gezellig met iedereen een spelletje te doen, kopje koffie te drinken, samen tv kijken of gewoon even te kletsen. Op het moment dat ik er was zag je de mensen op bloeien en dit merkte de verzorger ook. Helaas werd dit afgeschaft door de gemeente en mocht ik niet meer langskomen

Mijn oma heeft ook dementie gehad en ik merkte dat ik het moeilijk vond om langs te gaan. Het was moeilijk te communiceren met oma want ik wist niet zo goed waar ik het over moest hebben en tot slot met het gevolg dat ik niet zo vaak meer langs ging.
Met deze twee ervaringen wilde ik graag iets doen voor mensen met dementie en hun familie om de drempel te verlagen om weer langs te gaan.

Daarom heb ik kletskoek gemaakt! Een communicatiespel speciaal ontwikkeld voor mensen met dementie en hun familie. Dit spel breekt met traditionele spelregels en plaatst de nadruk op het samenzijn, waarbij plezier centraal staat. Het spel creëert een omgeving waarin gezelligheid en verbondenheid centraal staan, en waarbij de focus niet ligt op de ziekte zelf.

Door te spelen zonder vaste regels, biedt dit spel een unieke ervaring voor mensen met dementie en hun familie. Het bevordert communicatie op een intuïtieve en speelse manier, waardoor barrières worden doorbroken en spontane interacties worden gestimuleerd. Het spel creëert een veilige ruimte waarin spelers even kunnen ontsnappen aan de zorgen rondom de ziekte en zich kunnen richten op het genieten van elkaars gezelschap.

Artist statement

Mijn specialisme is zijn wie je bent. In mijn werk zie je terug wie ik ben als designer.

Ambities

Ik hoop over 5 jaar een mooie plek te hebben gevonden waar ik mijzelf kan zijn als ontwerper en van mijn hobby mijn werk te kunnen maken.

Geleerd tijdens de studie

Het belangrijkste wat ik heb geleerd in deze studie is te zijn wie je bent. Ik heb kunnen groeien als ontwerper en ik heb veel kunnen leren. Ik weet wat ik wel wil doen en wat ik niet wil doen. Ik heb geleerd om samen te werken, maar ook projecten alleen te kunnen draaien. Ik had deze opleiding echt nodig om te kunnen weten wat ik graag zou willen doen als ik groot ben!

Proces boek Kletskoek

-